Filmtips 7 oktober

TV
Foto: COLUMBIA
Kevin Bacon spelar den fanatiske forskaren som använder sin osynliga kraft till att ge sig på försvarslösa kvinnor.

Hollow man

Påkkostad thriller av Paul Verhoeven, holländaren som gjort stor karriär i Hollywood.

Filmen är inte en nyinspelning av H G Wells (1866-1946) historia som tidigare har filmats 1933, men det finns gott om paralleller.

"Hollow" betyder ihålig och det är onekligen något som fattas hos den fanatiske forskaren Sebastian Caine, spelad av Kevin Bacon.

Han leder hemliga experiment på djur för att få fram en vätska som gör varelser osynliga. På gammalt välkänt skräckfilmsvis testar han på sig själv. Väl osynlig tar de obehagligare sidorna av hans personlighet över. Sin nya kraft använder han till att smyga på försvarslösa kvinnor. Efter en stunds uppbyggnad, och ett par riktigt obehagliga övergrepp mot kvinnor, blir det mest smygande i mörkret. Paul Verhoeven har skapat en effektfull film med många fantastiska bilder. Men som i så många andra påkostade trickfilmer tar tekniken över, på bekostnad av intrigen och människorna.

I slutänden så blir "Hollow man" bara en simpel skräckfilm, om än i snygg förpackning och med några kända skådespelare, som Elisabeth Shue och Josh Brolin. (2000)

TV 3

21.00

En flicka kommer till stan

En ojämn svensk komedi om landsorts-

tjejen Ulla Frank (Isa Quensel, 1905-1981) som söker lyckan i storstaden. Men var hon än jobbar - på varuhus, en tidning eller som kammarjungfru - trasslar hon till det för sig. Åke Ohberg spelar Pålle Wiman. (1937)

SVT 1

14.00

Innocence

En varm och gripande kärlekshistoria som utspelas i Australien. Andreas och Claire – känsligt gestaltade av Charles ”Bud” Tingwell och Julia Blake – hade en romans i tonåren i Belgien. Nu möts de igen, när båda har passerat 60-strecket. (2000)

TV 1000

16.00

Skuggor och dimma

Det bär mig emot att skriva det men... det här är ett präktigt magplask av en av mina favoritregissörer, Woody Allen.

En Kafka-inspirerad skräckhistoria, i svartvitt, helt inspelad i studio. Det handlar om en strypare som sätter skräck i alla människor i en stad och en hjälte (gissa vem!) som först lite motvilligt tvingas delta i jakten.

Historien är helt poänglös och mördande tråkig.

Många kända namn som Kathy Bates, John Malkovich, Jodie Foster, Madonna och Mia Farrow framför kameran, några av dem i små roller, men de snarare distraherar än tillför någonting.

Kultfakta: Bygger på en pjäs Woody Allen skrev redan 1972. (Shadows and fog, 1992)

SVT 2

22.30

Berusad av framgång

Underhållande komedi om livet bakom kulisserna på en tv-show i 1950-talets USA. Peter O’Toole glänser mest, han Oscarsnominerades för rollen som matinéhjälte och rumlare. Mark Linn-Baker medverkar också. (My favorite year, 1982)

TCM

19.30