Stjärnfest för Världens Barn

Charlotte och Pernilla: Alla måste hjälpas åt

Foto: STEFAN MATTSSON <br />Hår &amp; styling: MATTIAS STAFSI
Charlotte Nilsson Perrelli och Pernilla Wahlgren sjunger på galan. Framöver ska Charlotte åka på julturné och Pernilla spelar i "Bubbeltrubbel" på Maximteatern.
TV

Artisten Charlotte Nilsson har länge engagerat sig för barn i u-länder.

På fredag kväll uppträder hon med Pernilla Wahlgren och Björn Skifs på galan "Tillsammans för världens barn".

- Det känns bra att få vara med, barnen är vår framtid, säger hon.

Att gå i skolan, få mat för dagen eller besöka läkaren när man blir sjuk är inte självklart för alla barn. För många är det bara en ouppnåelig dröm. Varje år dör miljoner barn av sjukdomar och annat som orsakas av fattigdom, krig och andra katastrofer.

På fredag och lördag kväll visar SVT insamlingsgalan "Tillsammans för världens barn" som arrangeras av Radiohjälpen och ett antal humanitära organisationer. Målet med årets kampanj är att samla in 113 miljoner kronor.

En lång rad artister uppträder på galan. På fredag står vännerna Charlotte Nilsson och Pernilla Wahlgren på scen tillsammans med Björn Skifs och framför en gammal 60-talslåt som Calle Norlén skrivit ny text till.

- Det är verkligen roligt att få vara med, framför allt att som artist få göra något för ett så bra ändamål, säger Pernilla Wahlgren.

Charlotte Nilsson har i över tio år varit engagerad för att hjälpa utsatta barn i världen.

- Det berikar mitt liv att känna att jag kan hjälpa till. Man får inte tänka att ens insats inte ger något, det är viktigt att alla engagerar sig. På så sätt kan många barn få hjälp, säger hon.

Hon har flera fadderbarn i Kenya och på Filippinerna och hon har träffat dem alla. Ett av barnen är en 13-årig flicka som bor i Mombasa i Kenya med sin mor och fyra syskon. Fadern dog i en bilolycka.

- Jag har varit fadder åt flickan i sju år och tack vare hjälpen kan hon gå i skolan. Det är bara hon i familjen som kan göra det.

Hon hoppas att helgens gala drar in så mycket pengar som möjligt så att många fler barn kan få hjälp till ett bättre liv.

- Många reportage visar bara glada barn i u-länder, men det är viktigt att förstå att deras verklighet ser annorlunda ut. De lever i en hård, rå vardag och måste hela tiden kämpa hårt.

Pernilla Wahlgren hoppas också att folk får upp ögonen för de utsatta barnens situation.

- Och det är viktigt att pengarna som kommer in används inom flera olika områden, så att hjälpen kommer så många barn som möjligt tillgodo.

Fler artiklar

Fakta Charlotte Nilsson

Fakta Pernilla Wahlgren

Marléne Hellman