Ställer intressanta frågor

TV
Foto: WARNER BROS
Jodie Foster i huvudrollen som rymdforskaren som får kontakt med yttre universum.

Kontakt

Finns det intelligent liv ute i rymden? Många filmer ställer frågan och svaren är ofta mer eller mindre fantasifulla.

Den här filmen - efter Carl Sagans (1934-1996) Pulitzer Prize-belönade bok - är som omväxling en intelligent film om utomjordingar. En sökande film, med religiösa undertoner. Och det är fascinerande att följa den på vägen, medan man är nyfiken på vad som komma skall.

"Kontakt" bygger sakta upp sig till en häftig klimax. En final som avgör om resan var värd besväret. Är den det?

Tja, jag ska väl inte avslöja vad vi får möta när det väl blir kontakt.

En fantasi för ögonen är det hur som helst. Regissören Robert Zemeckis har erfarenhet av avancerad trickteknik från så olika filmer som "Tillbaka till framtiden", "Forrest Gump" och "Vem satte dit Roger Rabbit?". Han berättar övertygande.

Sedan finns det ju en del svarta hål i historien. Ingen skugga dock på Jodie Foster, som är utmärkt i huvudrollen som rymdforskaren Ellie Arroway, den som först hör signaler från bortre delen av universum. Hon får kämpa mot misstro och byråkrati innan hon får sin vilja igenom.

Hon tror på förnuft och vetenskap. Mot sig har hon en religiös debattör, spelad av Matthew McConaughey. En kärlekshistoria mellan dem hör till formulär 1 A, men känns ändå långsökt.

Som de bästa resorna går den här lika mycket inåt som bort. Man kanske inte är nöjd med lösningarna i "Kontakt". Men den ställer åtminstone intressanta frågor. (Contact, 1997, rek 7 år)

Kanal 5

21.00

En het dag i Louisiana

Stark tv-film av Volker Schlöndorff kring mordet på en vit rasist i amerikanska Södern. En grupp svarta erkänner samtliga och sheriffen Richard Widmark försöker ta reda på vad som egentligen hänt. Starkt drama med sevärda aktörer. (A Gathering of old men, 1987, rek 11 år)

Kanal 5

2.45

Bänken

Starkt och välspelat danskt drama om en alkoholist ( Jesper Christensen) som försöker rycka upp sig när han återser sin dotter efter många år. Trovärdigt och omskakande. (Bænken, 2000)

Canal+

18.30

Ung rebell

Här var det fortfarande utmanande med tonåringar som ville hitta ett eget liv. Rockmusiken var nyfödd, tonårskulturen knappt påtänkt. I dag tycker vi att James Dean är en rätt snäll kille som hamnar i trubbel. Dennis Hopper har en biroll och Natalie Wood spelar flickan. James Dean körde ihjäl sig 1955. (Rebel without a cause, 1955)

Canal+ Gul

22.10

Donnie Darko

Skruvad amerikansk ungdomsfilm om en tonåring ( Jake Gyllenhaal) i en förort. Han får märkliga meddelanden om framtiden från en kanin. Stämningsfull och fascinerande, fast med ett lite svagt slut. David Lynch light, ungefär. (2001)

Canal+

20.00

Coyote Ugly

Det här liknar mest en rockvideo.

Med en handling som är frikopplad från verkligheten och som plockar flitigt från klyschorna i Hollywood. Och läckra bilder som dunkar fram till rockmusik. Folk i "Coyote ugly" gör bara saker av en orsak: det ser bra ut i bild.

Som att sitta på en snygg bilhuv med Manhattan i bakgrunden. Som att sitta på ett tak ljussatt med stearinljus och komponera låtar. Som att dansa i världsklass på en blöt decimeterbred bardisk.

Rockvideon beskriver den unga kvinnan Violet som lämnar småstaden i New Jersey för att söka lyckan som låtskrivare i New York. Trots att hemstaden ligger mindre än en timme från Manhattan framställs det som om hon åker till månen.

Pengabrist leder henne snart till ett jobb som servitris på baren Coyote ugly, där snygga kvinnor, en av dem fotomodellen Tyra Banks, ålar vulgärt och spiller sprit för massvis med dollar. Det får Tom Cruise-baren i "Cocktail" att likna ett kondis i Motala.

Medan de dansar står publiken nedanför och stönar öh-öh-öh, en tydlig bild av Jerry Bruckheimers uppfattning om sin publik.

Han har tidigare producerat bland annat "Flashdance", "Days of thunder", "Top gun" och "Gone in 60 seconds". Det här är samma sorts paketprodukt. Proffsig, men korkad.

Enda glädjeämnet är John Goodman som pappan och Piper Perabo i huvudrollen. Och sångerna hennes rollfigur skriver låter riktigt bra på demostadiet. Sedan dränks melodierna i bullrigt trams. Som hela filmen ungefär. (2000, rek 7 år)

ZTV

21.00

Vredens makt

Sam Shepard och Jessica Lange som lantbrukarpar i USA. Det är under Ronald Reagans tid som president. Hård ekonomisk politik och ny inställning från bankerna gör många bönder fattiga. Realistiskt och gripande. (Country, 1984)

TV 1000 Cinema

15.10

Musikskatten

Mycket fin musik i den här filmen om musikforskaren Janet McTeer i det tidiga 1900-talet. Hon lämnar den stängda akademiska världen och åker till sin syster i North Carolina. Där möter hon oväntat en man. (Song catcher, 2000)

Canal+ Gul

15.35

Insats förlorad

Spel och desillusionerade typer efter kriget. Frank Sinatra hänger med Dean Martin och Shirley MacLaine när han kommer hem till småstaden. En vandring från hängande i barer till stolthet. (Some came running, 1959)

TCM

18.45

Ingen undkommer

Välspelat drama med utmärkte John Cassavetes i huvudrollen. Han blir vän med Sidney Poitier i New Yorks hamn. Om hudfärg och stolthet och vikten av att stå för sina åsikter. (Edge of the city, 1957)

TCM

23.00

Mrs Parkington

En välgjord kärlekshistoria om kvinnan ( Greer Gar-son) som gifter in sig i socie-teten via äktenskap med en välbärgad man ( Walter Pidgeon). Om klasskillnader och hur folk förändras. (1944)

TCM

16.40

Iguanans natt

Richard Burton är före detta präst, nu alkoholiserad reseledare i Mexiko där ett gäng kvinnor surrar kring honom. Regi John Huston efter Tennessee Williams pjäs. (Night of the iguana, 1964)

TCM

21.00

Evolution

Tunn actionkomedi kring en snabbväxande utomjording som går från frö till monster. David Duchovny och Julianne Moore gör sitt bästa, men det blir bara en sämre variant av "Ghostbusters". (2001)

TV 1000

14.40

ARTIKELN HANDLAR OM