Många bra skådespelare

TV
Foto: SF
Helena Bergström och Rolf Lassgård i Colin Nutleys romantiska drama.

Under solen

Det här romantiska dramat av Colin Nutley bygger faktiskt på en bok. H E Bates skrev en novell som hette "The Little farm", men Nutley har flyttat berättelsen från 1930-talets England till 1950-talets Sverige.

Många bra skådespelare. Rolf Lassgård spelar bonden som söker ett nytt hembiträde och Helena Bergströms rollfigur Ellen kommer in i hans liv. Johan Widerberg är Erik, en inte helt pålitlig kamrat till bonden Olof, som har en hemlighet han inte kan avslöja, men som får stor betydelse för intrigen.

Colin Nutley gjorde om slutet jämfört med Bates novell.

Filmen blev en publiksuccé på bio och sågs av närmare 700 000 svenskar.

Den utsågs också till Sveriges bidrag till Oscar-kategorin icke-engelskspråkig film. "Under solen" är en av få svenska filmer som gått vidare och blivit en av de fem nominerade.

Men på galan i mars 2000 delades statyn ut till favoriten Pedro Almodóvar och hans uppskattade film "Allt om min mamma". (1998)

SVT 1

21.00

Vintergästen

Det här är en pjäs. Det syns inte, för "Vintergästen" präglas så mycket av det isiga landskapet och frosten i den här fiskebyn i Skottland. Men det hörs, för dialogen och scenerna känns väldigt skrivna. En poesi som vill fånga åskådaren med varje rad, varje känsloutbrott.

Alan Rickman debuterar som filmregissör och har öra för skådespelarna och öga för landskapet. Filmen följer fyra par. Emma Thompson är nybliven änka frusen i sorg, Phyllida Law modern som försöker provocera fram liv i henne. Det gör också den 16-årige sonen, som den här dagen stöter på en jämnårig flicka och upptäcker kärleken. Två äldre damer är på väg till en begravning, två unga pojkar skolkar och gör hyss vid isen. (The Winter guest, 1997)

SVT 1

0.35

Hämnaren från Alcatraz

Lee Marvin släpps ut ur fängelse och vill hämnas på mannen som lurade honom och ex-flickvännen. Hans jakt för honom allt högre upp i brottshierarkin. Tidstypiskt ambitiöst bildspråk av John Boorman. Mel Gibsons nyinspelning hette "Payback". (Point blank, 1967)

TCM

21.00

Löftet

Starkt drama av Sean Penn med Jack Nicholson som polis på väg in i pension. Men när en ung flicka mördas kan han inte släppa fallet och kommer en seriemördare på spåret. (The Pledge, 2001)

Canal+

22.45

Familjen Flinta

Småfnissig, "otecknad" version med John Goodman som porträttlik Flinta. Ingen historia att bry sig om, men den har smårolig dekor och hyfsade skämt. Halle Berry är vampig. (The Flintstones, 1994, rek 7 år)

TV 3

20.00

I Los Angeles utan karta

Mika Kaurismäki tittar in i Hollywoods kulisser. Ung skotsk begravningsentreprenör med författardrömmar möter en Los Angeles- servitris med skådespelarambitioner. (L A without a map, 1998)

Kanal 5

2.10

Almost famous

Cameron Crowe har gjort en underbar film kring sina upplevelser som 15-årig rockjournalist i 1970-talets USA. Han åker på turné med rockband och lär sig mycket om kärleken och vem en journalist ska vara lojal mot. Bra skådespelare, utmärkt musik, skratt och värme. (2000)

TV 1000

18.00

Falling down

Michael Douglas i hårtslående drama om en medelålders man som bryter samman en het dag i bilkön. Han ger sig av på en vandring för att göra upp med sin frånskilda fru och dotter. På vägen blir han ovän med alla sorters Los Angeles-bor och hans aggression leder till våld. (1993, rek 15 år)

Kanal 5

22.00

Isstormen

November 1973. I tv ljuger Nixon. Amerikansk familj på pendelavstånd från New York förbereder högtiden Thanksgiving. De är på väg mot samma middagsbord, men de fyra familjemedlemmarna är också på väg ifrån varandra.

Pappan ( Kevin Kline) vänsterprasslar med grannfrun ( Sigourney Weaver). Sonen ( Tobey Maguire) försöker bli tillsammans med en studentkamrat. Mamman ( Joan Allen) lider i tysthet och gör valhänta utbrytningsförsök. Minderåriga dottern ( Christina Ricci) försöker upptäcka skillnader på mäns och kvinnors nakna kroppar.

Och ute fryser det. Det är en kyla som syns när höstregnet slår in hela landskapet och människorna i is. Som bild för människornas frostiga förhållanden är den övertydlig, men det blir bedövande effektivt.

Ang Lee är en mycket skicklig regissör, lika hemma i traditionernas Taiwan (Mat, dryck, man, kvinna) och 1800-talets England (Förnuft och känsla) som i 1970-talets sexlekande Connecticut.

Det är kallt ute och kallt inne. Sex utan lust, otrohet utan passion. När det drar ihop sig till final har någon ordnat ett "nyckelringsparty" där kvinnorna åker hem med den man vars bilnycklar de råkar dra. Fylla, smärta, svartsjuka.

Utmärkt spelat, utmärkt berättat, en underhållande och vemodig iakttagelse när det går mot vinter i människodalen. (The Ice storm, 1997)

TV 4

0.10

I am Sam

Sean Penn är Sam, ensamstående pappa med en sjuårings intelligens. Hans sjuåriga dotter Lucy är rädd att hon är smartare än pappan. Och myndigheterna undrar om han ska ha vårdnaden. Michelle Pfeiffer är advokaten som rycker in för att hjälpa Sam i rättegångarna. (2001)

Canal+

17.50

Dödlig puls

En spännande film om fem medicinstudenter som prövar nära döden-upplevelser på sig själva och som alla får möta någon ur det förflutna. Julia Roberts och Kiefer Sutherland var ett par såväl under som efter inspelningen av "Dödlig puls". (Flatliners, 1990, rek 15 år)

TV 3

21.40

Vikten av vatten

Amerikanskt drama som utspelas på två plan: mordhistoria i 1870-talets USA och kärlekshistoria i dagens USA. Vackert, stämningsfullt, men också lite långtråkigt. Bra skådisar som Sean Penn och Catherine McCormack. (The Weight of water, 2000)

Canal+

20.00

Efterlyst

Keanu Reeves är en forskare som misstänks för bombning av labb och sedan springer genom hela filmen, jagad av bovarna och polisen. Har visats som "72 timmar kvar att leva".(Chain reaction, 1996)

Canal+ Gul

21.00

9 milimeter

Svensk uppfostrande film där Paolo Roberto lovar sin flickvän att leva hederligt men dras in i nya brott. Ännu ett drama om brottslingen som bara ska göra en sista stor kupp innan han blir hederlig. (1997, rek 15 år)

ZTV

21.00

Utmaningen

Jon Voight och Faye Dunaway är inte riktigt trovärdiga som föräldrar i den här snyftaren om en punchig boxare och hans gråtande son. Nyinspelning av bättre äldre drama från 1931. (The Champ, 1979)

TCM

17.15

ARTIKELN HANDLAR OM