Predikningar om livet

Foto: universal
Gabrielle Anwar och Al Pacino dansar tango i en minnesvärd scen.
TV

En kvinnas doft

Al Pacino som kärv blind överste med giftig tunga. Studenten Chris O"Donnell hyrs in för att ta hand om honom en helg. Kloka råd, en del humor och predikningar om livet, kärleken och lojalitet.

Pacino vann en Oscar för rollen som den bittre officeren. Han tänker tillbringa en sista helg i New York innan han tar livet av sig.

Gabrielle Anwar spelar ung tjej som dansar tango i en minnesvärd scen som fick ge namn åt det hela.

Dessutom handlar det om ära och heder, eftersom den unge studenten vägrar att tjalla på några skolkamrater och hotas av relegering från skolan.

Al Pacino är en av de stora amerikanska filmskådespelarna, men han har haft en ojämn karriär efter den fantastiska starten på 1970-talet med bland annat "Gudfadern"-filmerna.

Nyligen har vi kunnat se honom i "Insomnia", där han gör om Stellan Skarsgårds roll, och i "Simone" där han spelar en regissör som är trött på diviga skådespelare. Även med Bradley Whitford. (Scent of a woman, 1992)

SVT 2

22.30

En man steg av tåget

Spencer Tracy är främlingen som stiger av tåget i en amerikansk småstadshåla och sedan nystar upp en mordhistoria där alla inblandade tycks veta mer än de säger. Skickligt regisserad thriller av John Sturges. Tracys rollfigur ska överlämna en medalj till en japansk-amerikansk soldat. (Bad day at Black Rock, 1955)

TCM

19.35

Stand by me

Skildring av pojkars uppväxt och vänskap. Bygger på novell av Stephen King, men det enda skrämmande är när de hittar ett lik. Gripande skildring av grabbar på 1950-talets amerikanska landsbygd. Pojkstreck, rädslan för äldre och tuffare tonårsgrabbar. (1986)

TV 3

23.05

Mildred Pierce – en amerikansk kvinna

Kvicka replikskiften i det här kärleksdramat där mor och dotter blir förälskade i samme man. Joan Crawford som hemmafru fick en Oscar, Michael Curtiz regisserade. (1945)

TCM

21.50

Fever pitch – en i laget

Fotboll och romantik, fritt efter Nick Hornbys utmärkta bekännelse om Arsenal. Colin Firth spelar en lärare som försöker hantera sin besvikelse, och släppa in en kvinna på hjärtats mittfält. (1997, rek 11 år)

ZTV

21.00

Berättelsen om Claudia

Tänkt som uppvisning av Barbra Streisand som lyxprostituerad inför rätta för mord. Bygger på pjäs, är alltför tillrättalagd och förutsägbar. Richard Dreyfuss är dock bra som försvarsadvokat. (Nuts, 1987)

SVT 1

0.40

I sista minuten

Cary Grant dras in i en mystisk härva i en av Hitchcocks bästa filmer. Med final bland presidenthuvuden. Eva Marie Saint är kvinnan, James Mason en farlig man och Martin Landau en ung torped. Regissören Alfred Hitchcock själv skymtar förbi som vanligt; han hinner inte med en buss. (North by northwest, 1959)

TCM

17.20

Cast away

Spännande, fängslande drama trots att Tom Hanks större delen av filmen är ensam på en öde ö med bara en basketboll att prata med. Vi möter honom i inledningen med fint jobb och fästmö ( Helen Hunt). Men efter en mycket dramatiskt filmad flygolycka får han lära sig Robinsonliv. (2000, rek 11 år)

Kanal 5

21.00

Sliding doors

Ung kvinna får sparken från reklambyrån. Hon åker hem, upptäcker sin pojkvän med en annan kvinna. Nytt liv, ny start.

Eller. Hon missar tunnelbanetåget, kommer hem senare, upptäcker inget och livet får ett annat förlopp.

Tänk om. Det är idén i "Sliding doors", där vi får se Gwyneth Paltrow spela Helen som får båda dessa liv. Berättelsen zick-zackar sig fram mellan alternativ A och B. Som tur är byter hon frisyr i den ena versionen, vilket gör det lättare att förstå vilket liv vi följer. För människorna omkring henne är desamma, även om relationerna förändras. Blond, korthårig, brunett eller långhårig.

1982 gjorde Kieslowski filmen "Ödets nyck" efter samma idé. Där följer han en mans tre olika livsöden beroende på om han hinner med tåget. De berättas ett och ett.

Metoden att väva ihop är svårare, men "Sliding doors" är fyndig och välskriven.

Ett hjärtevärmande bränsle till drömmar för den som hoppas att det alltid finns ett bra alternativ i livet. (1997)

TV 4

21.00

Fyra smarta bovar

Ett gäng sorglustiga skurkar ska stjäla en värdefull sten. Tappar bort den och de måste göra nya kupper för att få tag i den. John Dortmunder (här Robert Redford) är en mästerbov som råkar illa ut i Donald E Westlakes roliga romaner. (The Hot rock, 1972)

TV 4 plus

22.00

Datingtricket

Romantisk komedi där Monica Potter träffar fem olika män. Den återblickande berättelsen hoppar mellan fem kvällar och visar bit för bit. Spänningen består i att hon är på väg att gifta sig - men vilken träff blev lyckad? (I"m with Lucy, 2002)

TV 1000

14.00

Vem satte dit Roger Rabbit?

Underhållande blandning av skådespelare och tecknat. Bob Hoskins är detektiven som hyrs in för ett uppdrag bland tecknade filmfigurer i 1940-talets Hollywood. Hyllar både seriehjältar och gamla deckare. (Who framed Roger Rabbit?, 1988)

TV 1000 Cinema

21.00

The Time machine

Historien börjar i förra sekelskiftets New York. En vetenskapsman, uppfinnare och matematiker ( Guy Pearce) hamnar 800 000 år framåt i tiden hos den elake Jeremy Irons. Även med Phyllida Law. (2002)

Canal+

20.00

Mary Reilly

Julia Roberts spelar hushållerska hos dr Jekyll och undrar vem mr Hyde är. Båda spelas av John Malkovich. Välspelad och bitvis spännande, men en snabbt glömd variant av den gamla historien. (1996/(rek 15)

TV 3

1.40

Countdown to chaos

En del trodde att det skulle hända farliga saker när 1999 blev 2000. En del gjorde dåliga filmer om den rädslan. Här är en sådan som är klyschig till att börja med och nu dessutom tidsmässigt helt överspelad. (1999)

TV 4

1.55

Exit in red

Mickey Rourke i thriller. En av många B-filmer som Rourke figurerat i sedan sina storhetsdagar. Handlar om en psykiater som måste flytta efter anklagelser om sexuella trakasserier. (1996)

Viasat Action

22.00

ARTIKELN HANDLAR OM