En Arnold för mycket

Foto: columbia tristar
Arnold Schwarzenegger tampas med en klonad version av sig själv.
TV

6:e dagen

Stackars Arnold Schwarzenegger har haft några tuffa år bakom sig.

Flera filmfloppar, en hjärtoperation och en usel comeback-film, "End of days".

Nu har han dock valts till guvernör för Kalifornien, så han slipper jaga efter hyfsade filmmanus.

"6:e dagen" är en thriller som utspelas i en framtid som är nästan kusligt nära vår egen tid. Vetenskapsmännen har här kommit så långt att de kan klona både människor och djur. I detta samhälle är det dock förbjudet, enligt Den 6:e dagen-lagen (efter Bibelns ord: och på den sjätte dagen skapade Gud människan), att klona människor. Fast det struntar en skrupelfri och stenrik företagare ( Tony Goldwyn), chef för Replacement Technologies, och hans inhyrda vetenskapsman ( Robert Duvall) i.

Den som drabbas är helikopterpiloten Adam Gibson (Schwarzen-

egger) som en dag kommer hem - och ser en klonad kopia fira födelsedagen med hans familj!

Företaget klonade dock fel person, så nu måste dess utsända torpeder tysta Gibson. Han i sin tur undrar hur han ska få tillbaka sitt liv? Vem som är vän eller fiende? Och riktig eller klonad människa?

TV 3

21.00

Främlingar på tåg

En av Alfred Hitchcocks bästa filmer. Intrigen är raffinerat enkel. Olyckligt gifte tennisstjärnan Farley Granger träffar Robert Walker på ett tåg och samtalet handlar om människor de skulle vilja bli av med. Bara snack, tror Granger, men snart börjar en otäck jakt. (Strangers on a train, 1951)

TCM

21.00

Glädjens hus

Välspelad amerikansk kostymfilm om den grymma New York-societeten för 100 år sedan. Gillian Anderson (Arkiv X) spelar en ogift kvinna som känner sig tvungen att hitta en man. Bra skådespelare, stark nerv under artigheten. (House of mirth, 2000)

TV 1000 Cinema

17.00

Tortilla soup

Underhållande USA-version av Ang Lees "Mat, dryck, man, kvinna". Här om mexikansk mat och kultur. Pappan Hector Elizondo är kocken som vill styra livet för sina tre vuxna döttrar. (2001)

Canal+ Gul

15.20

Livsverket

Dödssjuk Kevin Kline ägnar sommaren åt att riva ett ruckel och bygga sitt drömhus och tvingar tonårssonen Hayden Christensen att hjälpa till så de kan försonas. (Life as a house, 2001)

Canal+ Gul

17.05

The Good girl

Jennifer Aniston är mycket bra som uttråkad hustru med tråkigt jobb i snabbköpet. Hon blir nyfiken på udda kille på jobbet, men tveksam inför hans planer om att starta ett nytt liv. (2002)

TV 1000

14.00

Beck – Okänd avsändare

Det börjar med ett mord på Arlanda. Sedan hamnar Peter Haber, Mikael Persbrandt och Malin Birgerssons poliser i en betydligt större härva med atomsopor. Parallellt letar en journalist efter sanningen. (2002)

TV 4

21.00

The Party

Jennifer Jason Leigh och Alan Cumming har skrivit och regisserat det här dramat. Han spelar en författare, hon en filmstjärna och till deras bröllopsdag kommer filmvänner som Kevin Kline med familj, agenter och sura grannar. (The Anniversary party, 2001)

Canal+ Gul

13.25

Amistad

1839 utanför Kuba. Fängslade afrikaner gör uppror mot slavhandlarna som styr fartyget Amistad. De försöker segla tillbaka till Afrika, men hamnar i USA. De spärras in i väntan på rättegång. Ska de dömas för myteriet? Släppas fria? Eller är de slavar som tillhör någon - i så fall vem? En sann historia. En fascinerande berättelse som varit i stort sett okänd med undantag för några böcker. Steven Spielbergs film är intressant. Välgjord. Bra skådespelare som ger intensitet åt scenerna, i synnerhet Djimon Hounsou som spelar ledaren för de fängslade, och Anthony Hopkins i en lång rättegångsscen.

Stellan Skarsgård har en stor roll tillsammans med Morgan Freeman, och är utmärkt. (1997).

Kanal 5

2.00

Apornas planet

Snyggt gjord som alla Tim Burtons filmer, men handlingen är ointressant. Liknar inte originalet särskilt mycket. Mark Wahlberg spelar piloten som hamnar i samhälle styrt av goda och onda apor. Röriga tidsresor. (Planet of the apes, 2001)

Canal+Gul

21.00

Om ödet får bestämma

Hör Sara ( Kate Beckinsale) och

Jonathan ( John Cusack) ihop? Hon bestämmer att slumpen får avgöra. "Om ödet får bestämma", bygger på en rätt tillgjord idé, men köper man fantasin är den en underhållande romantisk komedi. (Serendipity, 2001).

Canal+

21.05

Okay

Utmärkta Paprika Steen i huvudrollen i en dramakomedi om en kvinna som måste ta hand om dödssjuk far, otrogen make och lynniga barn. Gick nyligen på bio i Sverige. Det blir många olika känslostämningar. (2002)

TV 1000 Cinema

21.00

Skicka vidare

12-årige Haley Joel Osment lever med sin alkoholiserade mamma ( Helen Hunt) i Las Vegas. Hans nye lärare ger eleverna i uppgift att hitta på något som förbättrar världen. (Pay it forward, 2000)

TV 1000

20.00

Hard time lll

Burt Reynolds som tuff polis i Florida. Här tvingas han rädda en före detta kollega ( Charles Durning) och några andra som hålls som gisslan på ett hotell av en brutal psykopat. (Hard time: Hostage hotel, 1999)

TV 3

4.00

Smarta killar

Underhållande med Danny DeVito och Harvey Keitel i svart komedi i gangstermiljö. Regisserad av Brian De Palma. Även med Joe Piscopo, Ray Sharkey, Julie Bovasso med flera. (Wise guys, 1986) TCM

22.40

Kvinnors längtan

Romantisk film om kärlek under andra världskriget. Paul Newman har huvudrollen mot Jean Simmons och Piper Laurie i Nya Zeeland-dramat om kärlek och brott och mycket därtill. (Until they sai, 1957)

TCM

16.00