Mordhistoria på julafton

TV
Foto: sandrews
Karl-Arne Holmsten kommer till det lilla samhället för att hitta mördaren.

När mörkret faller

I Arne Mattssons thriller hittas det första mordoffret på julafton och Maria Langs detektiv Christer Wijk ( Karl-Arne Holmsten) kommer till det lilla samhället för att fånga mördaren.

Bygger på boken "Tragedi på en lantkyrkogård", som kom ut 1954.

Det är en sådan där typisk deckare där i stort sett alla, utom kanske 10-åriga Lotta och kattungen, blir misstänkta för mordet.

Arne Mattssons berättarstil, med många närbilder och skenbart hotfull stämning, fick mer kritik än själva intrigen.

I rollistan finns många pålitliga svenska aktörer, som George Fant, Elsa Prawitz, Adolf Jahr, Sif Ruud och Sigge Fürst som polisläkare.

Björn Gustafson har

liten roll som polistekniker.

Arne Mattsson (1919-1995) var under 1950-talet en av Sveriges mest betydande filmregissörer, både konstnärligt och kommersiellt. Hans egensinniga bildkänsla lyfte många filmer och han gjorde den sensationella försäljningssuccén "Hon dansade en sommar" (1951), som exporterade den "svenska synden" utomlands.

Under 1960-talet fick han kritikerna emot

sig och under den sista

tiden av sitt liv tillbringade han den mesta tiden

utomlands med att göra måttligt framgångsrika

internationella filmer. (1960)

SVT1

13.45

A beatiful mind

Verklighetsbaserad, men med många påhitt, historia om schizofren Nobelpristagare. Russell Crowe är mycket bra som matematikern John Nash, som för sig själv har ett hemligt spionliv.

Jennifer Connelly spelar hans hustru. (2001)

Canal+ Gul

18.45

En främling i familjen

Leonardo DiCaprio spelar tonårspojken Toby som lever med sin mamma, Ellen Barkin. Slarvigt, men lyckligt tills hon träffar Dwight ( Robert De Niro), som börjar visa upp skrämmande sidor. (This boys life, 1993)

TV 1000

20.00

Moln på drift

Svart komedi av finländaren Aki Kaurismäki om paret Ilona och Lauri som kämpar med arbetslösheten och försöker hitta en väg till överleva. Tungsint, men med en vemodig humor. (Kauas pilvet karkaavat, 1996)

Canal+

22.55

Brazil

Originell film av bildberusade Terry Gilliam (Monty Python). Dyster historia med Jonathan Pryce som tilltufsad tjänsteman och bland andra Robert De Niro, Bob Hoskins och Michael Palin i mindre roller. (1985)

TV 1000

13.40

Den illustrerade mannen

Amerikansk science fiction, efter historier av Ray Bradbury. En mystisk man ( Rod Steiger) har tatueringar på hela kroppen. De illustrerar framtida händelser, historier vi också får se i filmen. Claire Bloom spelar kvinnan som ligger bakom kroppsmålningarna. Originellt, men i längden lite fånigt. Robert Drivas spelar en ung liftare som möter Steiger och spelar upp de tre olika historierna utifrån tatueringarna. Drama med biblisk botten.

Sevärt främst för Rod Steiger (1925-2002), en av de stora inom filmen. I synnerhet på 1950- och 1960-talen när han gjorde roller i "Storstadshamn", "I nattens hetta", och "Doktor Zjivago". På senare år hade han inte riktigt lika starka roller. (The illustrated man, 1969)

Kanal 5

1.50

The dangerous lives of altar boys

Gripande och originell skildring av några tonåringars ( Kieran Culkin, Jena Malone, Emile Hirsch) uppväxt på en katolsk skola i 1970-talets skola. Producenten Jodie Foster spelar strikt katolsk lärarinna. (2002)

TV 1000

16.00

Novocaine

Steve Martin spelar en tråkig tandläkare förlovad med tråkiga tandsköterskan Laura Dern. Så kommer pillersugna Helena Bonham Carter som hans patient, och han dras in i en hotfull värld av lögner, våld och hotande död. (2001)

TV 1000

22.00

De unga kannibalerna

Kärlek mellan prästbarn som är uppväxta på landet. I New York drabbar droger dem. Musikern Chet Baker var förebild till Robert Wagners roll. Filmtiteln gav senare namn åt ett popband. (All the fine young cannibals, 1960)

TCM

19.05

Vilse i lustgården

Nygifta Jane Fonda och hennes man får problem redan på smekmånaden och när de hälsar på hans gamla militärkompis under jultid i Florida märker de att fler gifta har trassel. (Period of adjustment, 1962)

TCM

21.00

The Strawberry statement

Bygger på studentkravaller i New York, men flyttat till San Francisco. Hyggligt försök att fånga tidens hippieanda när skeptiskt student går med i rörelse för tjejs skull. (1970)

TCM

22.55

Summer catch

Fattig tonårspojke ( Freddie Prinze jr) blir kär i rika flickan samtidigt som han får chansen att visa sin baseball-begåvning under sommarläger. Har han självförtroende nog att övervinna alla problem? (2001)

Canal+ Gul

21.00

The Majestic

En man ( Jim Carrey) som drabbats av minnesförlust, kommer till en småstadshåla. Är han den förlorade sonen, spårlöst borta sedan andra världskriget? Eller är han en manusförfattaren från Hollywood? (2001)

Canal+

16.05