En pyroman går lös

TV
Foto: TERRAFILM
Inga Tidblad och Edvin Adolphson spelar ett skilt par i denna psykologiska thriller.

Lågor i dunklet

Svensk psykologisk thriller som fick mycket beröm vid premiären. Mest regisserande Hasse Ekman, som här med sin tredje långfilm visade att han behärskade flera genrer.

Han har själv en mindre roll som gymnasist, fast han var 26 år när filmen gjordes. Miljön är en skola.

Där finns skilda paret rektor Edvin Adolphson och Inga Tidblad, samt hennes nye man, latinläraren Stig Järrel. Järrels instabile lärare, en föregångare till hans

Caligula i "Hets" två år senare, är mycket svartsjuk och litar inte på att hustruns känslor för ex-mannen svalnat.

Titeln syftar på dolda passioner, men än mer på eldsvådor. En pyroman går lös kring internatskolan och det blir mordförsök och spänning.

Så ruskigt att censuren inte ville släppa filmen utan klipp (tre minuter) och premiären fick skjutas upp.

Hugo Björne, Mimi Pollack, Bengt Ekerot och Agneta Lagerfeldt är också med i filmen. Där man kan höra "Min soldat", med Ekerot, inte med Ulla Billquist som gjorde den mer berömd. (1942)

SVT 1

13.55

Vid din sida

Mycket känslosam berättelse om kärlek, vänskap, svår sjukdom och rivalitet. Ed Harris är den lycklige advokaten som är skild från Susan Sarandon och sedan ett år lever med Julia Roberts.

Mellan kvinnorna står barnen som inte har så lätt att acceptera en ny mamma. ("Stepmom", 1998)

TV 3

21.00

Fame

Välgjord musikfilm av britten Alan Parker om skola för dansare/sångare/musiker/skådisar i New York. Följer några ungdomar och deras drömmar. Följdes av den mycket populära tv-serien som dock hade andra skådisar. (1980)

ZTV

21.00

Gosford Park

Underhållande deckare på brittisk gods på 1930-talet. Robert Altman beskriver det själv som Agatha Christie möter Renoirs "Spelets regler". Vi följer överklassen och deras tjänstefolk, två olika världar med många intriger. (2001)

TV 1000 Cinema

15.10

Fiket

Barry Levinsons (Rain man) gripande debutfilm. En självbiografisk historia om några ungdomar som är på väg in i vuxenvärlden i 1950-talets Baltimore. Tidiga roller för Mickey Rourke, Steve Guttenberg och Ellen Barkin. (Diner, 1982)

TCM

21.00

Hard eight

Spännande, lite gåtfullt drama om spelare i Las Vegas och Reno. Äldre veteranen Sydney lär upp unge mannen John som är kär i servitris/prostituerad, bra spelad av Gwyneth Paltrow.

Det blir förvecklingar när John pressas av en gangster, spelad av alltid lika intensive Samuel L Jackson.

Det är en liten historia, tätt berättad, lågmäld men bitvis våldsam. P T Anderson har ett bra öra för hur människor pratar och beter sig.

Det börjar med att den äldre luttrade mannen bjuder den unge förloraren på kaffe och cigaretter. Ursprunget finns också i en kortfilm som heter just "Coffee and cigarettes".

Filmen är gjord av Paul Thomas Anderson. (1996)

SVT 2

22.30

May

May ( Angela Bettis) är en ung kvinna med psykiska störningar, som jobbar hos en veterinär. Filmen följer hennes skruvade försök att få till det med en kille ( Jeremy Sisto), men framför allt hennes väg in i den totala galenskapen. Mycket originellt. (2003)

TV 1000 Cinema

23.00

Jailhouse rock

Den bästa Elvis-filmen. Här hamnar han i fängelse och träffar en fånge som lär honom att överleva och också att använda sin sångröst. Väl ute blir han stjärna, men även en cynisk och hård människa efter de hårda fängelseåren. (1957)

TCM

19.25

Cecil B Demented

John Waters komedi handlar om en slags gerillafilmregissör ( Stephen Dorff) i Baltimore som kidnappar en Hollywoodstjärna ( Melanie Griffith) till sin egen lågbudgetfilm.

Underhållande för filmfantaster. (2000)

Canal+ Gul

16.05

The devil's backbone

Spökhistoria som utspelas på ett ödsligt barnhem under spanska inbördeskriget. Guillermo del Toro har skapat samma hotfulla stämningar som i "The Others". (El espinazo del diablo, 2001)

Canal+

1.50

The Hi-lo country

Pekoral med Billy Crudup och Woody Harrelson som bästisar och 1940-tals-cowboys, båda kära i gifta Patricia Arquette. Snygga bilder, stiligt berättat, men lika torrt som kaktusöknen i New Mexico. (1998)

TV 1000

16.00

Katen Corellis mandolin

Romantiskt drama på grekisk ö under andra världskriget mellan läkardottern Penelope Cruz och italienske ockupanten Nicolas Cage. (Captain Corelli"s mandolin, 2001)

Canal+ Gul

17.35

Desperado

Regissören Robert Rodriguez gör om sin lågbudgetfilm (El Mariachi) med obegränsade resurser och får till en häftig balett av skottlossningarna. Men själva historien är inte mycket att bry sig om. (1995)

TV 1000 Cinema

21.00