Storstadsläkare fastnar på landsbygdsklinik

Foto: WARNER BROS
Michael J Fox må visserligen bli fast på landet mot sin vilja, men han träffar även sin kärlek just där.
TV

Doc Hollywood

Hans straff blir att arbeta som läkare i hålan i South Carolina. Lokalbefolkningen behöver en doktor och konspirerar för att hålla kvar honom. Han vill absolut inte, men när han träffar ambulansföraren Julie Warner som vill bli jurist är allt trevligare.

En söt kärleksfilm.

I birollerna finns bland andra Woody Harrelson, Bridget Fonda, Frances Sternhagen och George Hamilton.

Julie Warner fick inte så många fler stora filmroller, men har arbetat en del i tv, bland annat med serien "Family law".

Filmen är regisserad av Michael Caton-Jones, som också gjort bland annat "Skandalen", "Memphis Belle", "Rob Roy" och "En främling i familjen". (1991)

SVT 1

21.30

Intimate relations

Verklighetsbaserat drama från 1950-talets England där både Julie Walters och hennes 14-åriga dotter dras till den unge snygge inneboende Rupert Graves. Börjar komiskt, blir allt mer dramatisk.

Den skickliga Julie Walters fick sitt filmgenombrott i ”Timmarna med Rita”, (1997)

TV 4

0.25

Analys av ett mord

Klassiskt rättegångsdrama med bland andra James Stewart, Lee Remick och Ben Gazzara, om en landsortsadvokat som ska försvara en mördare. Lång sak. Även med Arthur O’Connell. (”Anatomy of a murder”, 1959)

TV 1000

15.40

Tombstone

Ofta filmad västernhistoria. Duellen vid O K Corral i Tombstone, där Wyatt Earp, hans bröder och Doc Holliday drog vapen mot bröderna Clanton. Här spelas Wyatt Earp och Doc Holliday av Kurt Russell och Val Kilmer. Även med Sam Elliott och Bill Paxton. (1993)

TV 1000 Cinema

23.00

Birthday girl

Mesige Ben Chapling får kontakt med en flickvän via postorder/e-post. Nicole Kidman spelar ryskan som han inte kan prata med. Efter en tid kommer hennes bekanta på besök och tonen mörknar. Ovanlig mix av inledande humor, kärlek och spänning. (2001)

TV 1000 Cinema

21.00

En stjärna föds

Fina sångnummer i det här kärleksdramat. James Mason spelar den äldre alkoholiserade stjärnan på väg utför, Judy Garland är unga sång- och dansaren på väg upp i karriären. Om Hollywood och showbusiness, men även om vad fåfänga och karriärlystnad kan göra med människor.

Han snubblar bokstavligen in i hennes show en kväll.

De börjar som vänner, det blir kärlek men svårt att balansera äktenskapet när det går olika bra i karriären.

Harold Arlen skrev de starka melodierna med Ira Gershwins texter, bland annat ”The man that got away” och ”Someone at last”.

Filmen var över tre timmar lång vid premiären med klipptes sedan ner med en halvtimme. 1983 restaurerades den till nuvarande längd.

Första gången filmades den med Janet Gaynor och Fredric March, 1976 gjordes en rockigare version med Barbra Streisand och Kris Kristofferson.

Nu pratas det om ytterligare en version, där bland annat Jennifer Lopez uppges vara aktuell. (”A Star is born”, 1954)

SVT 1

12.45

Al Capone

Mycket välgjord biografi om den ökände gangsterns liv. Rod Steiger är lysande i titelrollen. I inledningen när Al Capone är dörrvakt och mot slutet när gangsterkungen hamnar bakom lås och bom på Alcatraz. Där han tappar sin makt och styrka. (1959)

Kanal 5

1.20

Only you

Rätt påfrestande Marisa Tomei har en tro på ödet och letar efter Den Rätte. Hon far till Italien, men får bara Robert Downey Jr på halsen. Ett omaka par som det aldrig tänder emellan. Kjell Lönnå skymtar förbi i statistroll. (1994)

ZTV

21.00

Colorados vilda dotter

Debbie Reynolds har huvudrollen i den här musikalen med verklighetsbakgrund. Om en fattig kvinna som kämpar sig till framgång i Denver på 1800-talet. Även med Harve Presnell. (”The Unsinkable Molly Brown”, 1964)

TCM

17.15