SVT gör serie om stressigt förortsliv

"Allt skildras med värme och humor, absolut ingen betong"

TV

Ett "Svenska hjärtan" fast i hyreshus.

SVT:s nya långserie "Orka! Orka!" skildrar ett nedmonterat Sverige.

- Men det är ingen grå betong, allt skildras med värme och ömhet, säger Carina M Johansson som spelar huvudrollen.

Foto: PELLE LUND/SVT
24 avsnitt Några av huvudrollerna i den nya serien, som just nu filmas i Nödinge, spelas av Åsa Gustafsson ("Rally"), Robin Stegmar (från Ica-reklamen), Carina M Johansson och Susan Taslimi.

SVT Göteborg satsar återigen på förorten. Just nu pågår inspelningen av den nya storsatsningen "Orka! Orka!" i Nödinge utanför Göteborg. Serien ska sändas i 24 avsnitt med start hösten 2004.

Men det blir ingen "Hammarkullen" den här gången. Snarare ett "Svenska hjärtan" fast i hyreshusmiljö.

"Det är jättehäftigt"

- Ja, det är absolut ingen betong utan gjort med värme och humor. Jag tror alla kan känna igen sig, säger Carina M Johansson.

Efter sina starka insatser i filmerna "Leva livet" och "Capriccosa" spelar hon här trebarnsmamman Annika som jobbar på långvården. Hennes första stora huvudroll hittills.

- Det är jättehäftigt att få botanisera i en sådan här roll. Inspelningen pågår ett helt år så man hinner verkligen gå in i karaktären, säger hon.

Att lyckas i vardagen

"Orka! Orka!" är skriven av Sara Kadefors och Mats Kjelbye och handlar om åtta familjer som bor i ett hyreshusområde i utkanten av en större stad någonstans i Sverige. Serien fokuserar på allt man ska orka och lyckas med mitt i vardagen.

- Ja, Annika ska orka, orka, i ett samhälle som mer och mer kräver att individen ska klara sig själv, säger Carina M Johansson.

För regin står Marcus Olsson som tidigare gjort "Gustaf III:s äktenskap" samt medregissörerna Baker Karim, Maria von Heland och Lisa Siwe.

Karin Lindstedt

ARTIKELN HANDLAR OM