Skruvad agenthistoria

TV
Foto: WARNER BROS
Ralph Fiennes och Uma Thurman som agenten och hans medhjälpare.

Hämnarna

Agenthistoria som bygger på en kultförklarad brittisk tv-serie från 1960-talet.

Ralph Fiennes är hemlig agent i svart kostym, plommonstop och käpp, Uma Thurman är hans kyliga men sexiga medhjälpare.

Sean Connery har skurk-rollen som en stenrik galning som ska ta makten över världen genom att manipulera klimatet med "väderbomber".

Människorna har 1960-talsprylar, -bilar och -kläder, fast alltihop utspelas i nutidens genomdatoriserade miljöer.

Det är, faktiskt, det minst knäppa med denna osannolika film.

Action-scenerna är få och inte det minsta spektakulära. Specialeffekterna ser billiga ut och filmen utspelas i och kring ett folktomt London. Spänningen uteblir totalt när det bara verkar vara ett tiotal människor som kämpar om världsherraväldet.

Fiennes och Thurman agerar inte, utan poserar snarare, som modeller, medan Connery mest bara grymtar godmodigt på sin skotska dialekt.

Tv-serien var visserligen ordentligt "skruvad", så teoretiskt är det väl möjligt att alltihop - som "Casino Royale" (1967) eller "Austin Powers"-filmerna - är en drift med agentfilmerna. Sanningen är nog snarare att det är ett av Hollywoods största fiaskon under senare år. (The Avengers, 1998)

Kanal 5 21.00

Tre bröder

Bra regidebut av skådespelaren John Turturro.

Här spelar han en snickare i 1950- talets New York- förort Queens.

Han har en yrkesstolthet och vill göra bra ifrån sig.

Många andra tänker bara på att tjäna snabba pengar, något som leder till konflikter. (Mac, 1992)

Kanal 5 1.35

Bleka dödens minut

Blandning av saga och gammaldags matinéäventyr.

Floppade i Sverige, men har fått välförtjänt kult-rykte med åren. Bra skådisar: Cary Elwes, Robin Wright-Penn, Peter Falk och Billy Crystal. (The Princess bride, 1987)

TV 1000 Cinema 17.30

Birthday dirl

Nicole Kidman spelar en rysk kvinna, som via en kontaktförmedling på nätet hamnar hos en nördig bankman på engelska landsbygden. När hennes kusiner plötsligt dyker upp, bjuder filmen på flera oväntade turer i intrigen. (2001)

TV1000 18.10

36 timmar

Spännande thriller som utspelas under andra världskriget. Tyskarna fångar en amerikansk officer och lurar honom att kriget är över för att på så sätt få honom att prata "bredvid mun" om Dagen D. Med James Garner och Rod Taylor. (36 hours, 1965)

TCM 19.05

Mission to Mars

Urtråkig science fiction-film av ojämne Brian De Palma. Det här är hans sämsta film sedan "Fåfängans fyrverkeri".

Och nej, det är inte mission som i äventyr. Det är mission som i missionera, en långsam och pratig predikan som leder fram till en förklaring till jordens uppkomst och varifrån vi människor härstammar. Mer känslor än kämpatag. Det blir mycket snyftande, ledsamt stirrande och tårar. Musiken förstärker allt det sentimentala, och varenda scen känns som en klyscha från någon krigsfilm eller science fiction. Ett pekoral, tyvärr.

Och då hjälper det inte att "Mission to Mars" är påkostad och tekniskt mycket välgjord. Effekterna är imponerande. Men vad hjälper det när tempot är segt och intrigen är totalt ointressant? (2000)

ZTV 21.00

Den förste riddaren

Påkostad och tjusig, men

ändå halvt misslyckad riddar- och kärlekshistoria. Sean Connery är

suverän som kung Arthur, men Julia Ormond är bara söt och Richard

Gere är helt fel som Lancelot. (First knight, 1995)

TV 1000 16.00

Första kulan dödar

Förutsägbar amerikansk västern. Glenn Ford spelar en hygglig butiks-ägare i Vilda Västern som i all hemlighet är präriens snabbaste skytt. Ryktet sprider sig, vilket lockar fram alla sorters utmanare. (The Fastest gun alive, 1956)

TCM 17.40

det femte elementet

Luc Bessons påkostade science fiction-thriller, som utspelas i 2200- talets New York. Häftiga effekter, kända namn som Bruce Willis, Milla Jovovich och Gary Oldman i huvudrollerna, men en enfaldig historia. (The Fifth element, 1997)

Canal+ Blå 17.55