Miljöerna lyfter filmen

TV
Foto: WARNER BROS
Gwyneth Paltrow i spännande thriller.

Ett perfekt mord

Spännande thriller och kärlekshistoria, en nyinspelning av Hitchcock-filmen "Slå nollan till polisen" (1954).

Stenrike New York-miljonären Steven Taylor ( Michael Douglas), hans unga vackra troféhustru Emily ( Gwyneth Paltrow), unge och trendige konstnären David ( Viggo Mortensen) som är hennes äls-kare - och ett mord"

Det är den här trions relationer till varandra som driver handlingen framåt. Många anser säkert att det är snudd på helgerån att ge sig på häxmästarens gamla filmer. Jag erkänner: jag minns knappt den här, så jag tycker varken bu eller bä.

Ett stort lyft för filmen är miljöerna. Flotta New York-tillställningar, paret Taylors enorma lägenhet, Davids fräcka konstnärslya. Det är som en extra kittling att historien utspelas i denna för oss vanliga löntagare så främmande värld.

Ett minus är den stora åldersskillnaden mellan Douglas och Paltrow. Det är svårt att förstå hur de någonsin blev ett par. Emily tog ju inte Steven för pengarnas skull, då hon själv kommer från en förmögen familj.

Michael Douglas är som klippt och skuren för den här rollen efter att ha spelat liknande rika-svin-typer i både "Farlig förbindelse" och "Wall Street".

Det är något med rösten, med sättet att bära upp en skräddarsydd kostym som gör honom trovärdig, på ett ganska obehagligt sätt.

Kultfakta: Många av tavlorna i Davids ateljé är Mortensens egna, han extraknäcker som konstnär när han inte filmar. (A Perfect murder, 1998)

SVT 1 21.00

Puppet masters

Science fiction som bygger på Robert A Heinleins (1907-1988) roman, en klassiker på 1950-talet, som dock känns rätt mossig i dag. Med Donald Sutherland, Eric Thal (En främling mitt ibland oss), Julie Warner (Doc Hollywood) och David Keith i kamp mot utomjordingar som invaderat den amerikanska landsbygden.

Förutsägbart och fantasilöst. (The Puppet masters, 1994)

TV 4 0.15

Hem ljuva hem

Dan Yings debutfilm är en av de senaste årens mest omskakande svenska filmer. Det handlar om en vanlig familj där pappan ( Michael Nyqvist) är en riktig tyrann. En oväntad händelse förändrar alla inblandades framtid" Med Kristina Törnqvist, Alexandra Rapaport och Anastasios Soulis. (2001)

ZTV 21.00

Oceans eleven

Läckert underhållande thriller av Steven Soderbergh. Bygger mycket löst på "Storslam i Las Vegas" (1960), men är mycket bättre. George Clooney, Brad Pitt, Julia Roberts, Matt Damon, Andy Garcia, Don Cheadle utför en smart kasinokupp. (2001)

Canal+ Blå 22.30

Esmeralda comes by night

Prisbelönad mexikansk komedi om en kvinna ( Maria Rojo) som inte kan få nog av män. Just som hon ska gifta sig med sin sjätte (!) man arresteras hon för bigami. (De noche vienes, Esmeralda, 1997)

TV 1000 14.20

Mrs Caldicots cabbage war

Varmhjärtad brittisk komedi med Pauline Collins. Hon spelar en kvinna som hamnar på ålderdomshem, där hon leder pensionärerna i ett uppror mot den elake föreståndaren. (2000)

Canal+ 18.10

Asterix och Obelix - uppdrag Kleopatra

Andra filmen med Christian Clavier och Gérard Depardieu som gallerna som med hjälp av en trolldryck blir starka och bekämpar Julius Caesars romerska trupper cirka 50 år f Kr. Här hjälper de drottning Kleopatra ( Monica Bellucci) att bygga ett palats. Gjord med glimten i ögat. (Astérix & Obélix - Mission Cléopâtre, 2002)

Canal+ Blå 18.15

Specialisten

Action i Miamimiljö.

Sharon Stone, Sylvester Stallone, Eric Roberts och James Woods är indragna i ett våldsamt hämnddrama.

Snyggt gjord och mycket action, vilket till viss del förlåter knäpp intrig och en kalkonkärleksscen i en dusch där "Sly" tycks vara mer intresserad av sina egna muskler än Sharon Stones nakna kropp" (The Specialist, 1994)

Kanal 5 22.00

Vikten av vatten

Drama som hoppar mellan nutid och 1870-talet. Utspelas på en ö utanför USA:s östkust. Catherine McCormack, Elizabeth Hurley, Sean Penn och Josh Lucas har huvudrollerna i den mer intressanta nutida historien. Kraftfullt bildspråk, som alltid i Kathryn Bigelows filmer. (The Weight of water, 2000)

Canal+ Gul 21.00

Earthly possessions

Susan Sarandon är alltid sevärd, här i en lite annorlunda roadmovie för tv. Hon spelar gisslan till en bankrånare ( Stephen Dorff) och hamnar på en lång resa, även inombords, med honom. Bygger på en roman av Anne Tyler. Regisserad av James Lapine. (1999)

SVT 1 0.05

ARTIKELN HANDLAR OM