Satir om överklassen

TV
Foto: DR T INC
Richard Gere spelar läkaren som inte kan motstå inviterna från golfinstruktören Helen Hunt.

Dr T och kvinnorna

Romantisk komedi med Richard Gere som en läkare som ständigt uppvaktas av kvinnor. Som så ofta har Robert Altman fyllt sin film med en stor ensemble, de flesta av dem kvinnor, och flera parallella historier.

Här utgår dock allt från Dr T:s (Geres) läkarmottagning i Dallas. Han fungerar både som gynekolog och terapeut. Kvinnorna äls-kar honom och han älskar dem, han vill verkligen alla människor väl. Trots att många flirtar med honom, är han sin hustru ( Farrah Fawcett) trogen. I familjen finns också två vackra, ambitiösa döttrar ( Kate Hudson, Tara Reid).

Allt verkar, på ytan, perfekt. Men när hustrun strippar i en shoppinggalleria och blir inlagd på psyket samtidigt som döttrarna börjar bråka och en alkoholiserad svägerska ( Laura Dern) flyttar in i lyxvillan börjar Dr T:s värld krackelera. När hustruns sjukdom sedan blir långvarig kan han inte motstå inviterna från golfbanans nya instruktör ( Helen Hunt)"

Filmen kan ses som en satir om den bortskämda amerikanska överklassen. Filmens Dr T försöker bota kvinnor som egentligen går till honom med vad som kan kallas onödiga lyxproblem.

Det är ingen "Short cuts", direkt. Filmen är lite för lättviktig, med ett svagt slut. Men det är hela tiden underhållande, med bra skådisar. Richard Gere har till exempel sällan varit bättre. (Dr T & the women, 2000)

TV 4 21.00

Konspirationen

Spännande thriller om en ung man ( Campbell Scott) som misstänker att företaget han jobbar på kommer att blåsa honom på hans uppfinning.

På sin semester möter han en äldre rik man ( Steve Martin), som påstår att han kan hjälpa honom"

Bra intrig och, som alltid när det gäller David Mamet, kvick dialog.

Filmens kvinnliga stjärna Rebecca Pidgeon är gift med regissören på riktigt. (The Spanish prisoner, 1998)

SVT 2 22.30

peter Pan

49 år efter originalfilmen kommer uppföljaren med Peter Pan, den flygande fen Tingeling och Kapten Krok och hans pirater. Ganska gullig, men inte i närheten av Disneys storfilmer när det gäller fantasirikedom och avancerad animation. (Return to Never land, 2002)

TV 1000 10.00

En riddares historia

Rock "n" roll-versionen av "Gladiator", ungefär, gjord med glimten i ögat, mer humor än våld. Riddare tävlar i tornerspel och om vackra damer. Med Heath Ledger och modern rockmusik. (A Knight"s tale, 2001)

TV 1000 17.50

Moln på drift

En av finske Aki Kaurismäkis bästa filmer. Varm, humoristisk skildring av ett arbetslöst par ( Kari Väänänen, Kati Outinen) som öppnar en restaurang. Starten blir trög" (Kauas pilvet karkaavat, 1996)

Canal+ 21.45

Holy man

Svart komedi som spretar åt på tok för många håll. Eddie Murphy spelar en slags pratglad profet som ska hjälpa Jeff Goldblum och Kelly Preston att få fart på deras tv-shop-liknande tv-kanal. (1998)

ZTV 21.00

Årets kvinna

Första filmen som Hollywoodparet Spencer Tracy (1900-1967) och Katharine Hepburn (1907-2003) gjorde tillsammans. Underhållande romantisk komedi med många giftiga repliker och Oscarsbelönat manus. Hon är en världsberömd politisk kommentator som tas ned på jorden av honom, en "simpel" sportjournalist. (Woman of the year, 1942)

TCM 17.30

Taxidriver

Martin Scorseses mästerverk, där Robert De Niro spelar en psykiskt störd taxichaufför i New York, plågad av det moraliska förfall han ser på stadens gator.

Cybill Shepherd är politisk valarbetare, Jodie Foster tonårsfnask och Harvey Keitel hallick.

Filmen vann Guldpalmen vid Cannesfestivalen.

Kultfakta: Scenen där Robert De Niro pratar till sig själv i spegeln, med den klassiska repliken "Are you talking to me?", är helt och hållet improviserad av skådespelaren. (1976)

TV 3 23.05

Blue sky

Jessica Lange vann en välförtjänt Oscar för rollen som vulgär, flirtig hemmafru till en svartsjuk amerikansk militär ( Tommy Lee Jones). Men filmen blev ingen större publiksuccé, trots att det är ett rätt gripande drama. (1994)

TV 3 4.50

Förhandlaren

Samuel L Jackson som bitter gisslanförhandlare hos polisen, som hamnar i en situation där han själv tvingas ta gisslan. En bara halvlyckad thriller, som mest lever upp lite grann tack vare Jackson och Kevin Spacey. (The Negotiator, 1998)

Kanal 5 21.00

Passion in the desert

Knasig historia om en fransk soldat ( Ben Daniels) som under Napoleonkriget går vilse i öknen i Egypten. Där möter han en leopardhona som han blir besatt av och som räddar hans liv. Löst baserad på en de Balzac-roman. (1998)

SVT 1 0.30

Varning Washington

Eddie Murphy som småfifflare som gör politisk karriär i Washington - där alla visar sig vara ännu större skojare än han! Smårolig. Med Lane Smith, Sheryl Lee Ralph och Joe Don Baker. (The Distinguished gentleman, 1992)

TV 3 2.10