Visioner och lite otrohet

TV
Foto: COLUMBIA TRISTAR
John Travolta som kopia av Bill Clinton - och andra politiker - i satirisk komedi.

Spelets regler

Mycket underhållande politisk satir. En amerikansk sydstatspolitiker med stor aptit på både mat och kvinnor, med kraftfull utstrålning, en förstående hustru och siktet inställt på Vita huset. Beskrivningen gäller både Bill Clinton och Jack Stanton, huvudpersonen i "Spelets regler".

En underhållande film som både "klär av", men samtidigt hyllar, den typ av politiker som Clinton var.

Vi "guidas" in i den politiska världen via Henry Burton ( Adrian Lester), en av dem som jobbar i Stantons kampanjledning inför de demokratiska primärvalen. Det är han som får "städa upp" efter Stanton när politikerns intresse för kvinnor ständigt strular till det under kampanjresan.

Adrian Lester, Billy Bob Thornton som politisk strateg, Emma Thompson som den maktlystna Hillary Clinton-kopian Susan Stanton - alla är bra, men ingen imponerar som John Travolta.

När Jack Stanton går runt och skakar hand med "vanligt" folk, när han håller tal och staplar vallöften och känslomässiga floskler på varandra, när han ljuger om sina kvinnoaffärer - Travolta är inte bara Bill Clinton upp i dagen, han är alla lismande politiker man har retat sig på genom åren.

Regissören Mike Nichols styrka är att inte bara göra effektiv underhållning av ett allvarligt ämne och att knyta ihop många bihandlingar. Han är också suverän på detaljer som Jack Stantons pilska blickar och hans kladdiga matvanor.

Men Nichols tycks också vara inte så lite imponerad av det politiska maktspelet i allmänhet och det kring Bill Clinton i synnerhet. Jack Stanton är en politiker som vill något, som har visioner, inte bara för sig själv. Nichols budskap är att vill vi ha sådana politiker, får vi också stå ut med både vita lögner och lite otrohet. (Primary colors, 1998)

TV 3

21.00

Föräldrafritt

Tom Cruises genombrottsfilm. En originell historia om en 17-årig high school-elev som möter en sexig kvinna ( Rebecca De Mornay) som hjälper honom att förvandla familjens hus till bordell. Verkar på ytan vara en traditionell ungdomsfilm, men är snarare en svart satir.

Cruise och De Mornay blev ett par under inspelningen, det var superstjärnans första kändisromans. (Risky business, 1983)

ZTV

21.00

Blow

Drama med verklighetsbakgrund. Johnny Depp är mycket trovärdig i rollen som mannen som blev 1970-talets största smugglare av kokain till USA. Sedan blir han och hustrun ( Penélope Cruz) själva missbrukare. (2001)

Canal+ Gul

17.10

Musikskatten

Gripande och ganska sexigt drama som utspelas på amerikanska landsbygden tidigt på 1900-talet. Janet McTeer (Tumbleweeds) är lysande som en musikfors-kare som blir förälskad i både en krigsveteran ( Aidan Quinn) och den traditionella musik som spelas i trakten. (Songcatcher, 2000)

Canal+ Blå

16.05

Vansinnigt förälskad

Audrey Tautou från "Amélie från Montmartre" är tillbaka i en besatt kärlekshistoria à la "Farlig förbindelse". Hon spelar en student som blir besatt av kärleken till en läkare ( Samuel Le Bihan) som är gift och väntar barn. Spännande och originell, då filmen skildrar dramat från två olika perspektiv. (À La folie" pas du tout, 2002)

TV 1000 Cinema

17.00

Den levande skogen

Svensk dokumentärfilm om djurlivet i den svenska naturen, från Skånes kust till Lapplands fjäll och skildrar, som regissören Stig Wesslén sa:

- Kärlek och hunger i djurens rike - om rätten att leva, tvånget att dö.

Det var den fjärde dokumentära filmen i samma stil av regissören, enligt hans egna uppgifter tog den hela 16 år att spela in och han stod personligen för finansieringen, dock med ett mindre produktionsstöd från Statens filmpremienämnd.

Filmen fick ett positivt mottagande, med ett tydligt undantag: Så gott som alla recensenter var överens om att regissörens och Lennart Hellsings berättarröster var helt onödiga. Att de innehöll alla naturfilmens schabloner och att de till punkt och pricka bara berättade vad som redan skildrades i bild. (1966)

SVT 1

14.00

Our lady of the assasins

Starkt drama som utspelas i Medellín, staden i Colombia som är ökänd för att vara centrum för världens kokainhandel och för massor av våld. Dit återvänder en homosexuell åldrad författare efter 30 år utomlands. En kärlekshistoria för honom in i den undre världen" Gjord av Barbet Schroeder, själv uppväxt i landet. (La Virgen de los sicarios, 2000)

Canal+ Gul

21.00

Det brinnande paradiset

Kurdiskt drama om en ung veterinär. Han hamnar i en by kontrollerad av gerillan sedan han hjälpt en pojke som blivit skjuten av irakisk polis för att ha målat hakkors på en affisch av Saddam Hussein. Veterinären blir omtyckt i byn, men när han blir förälskad i borgmästarens dotter, ändras omgivningens känslor" (Behesteki sutaw, 2001)

SVT 2

22.30

Nixon

Oliver Stones skildring av Richard M Nixon, hans liv och karriär. Anthony Hopkins är utmärkt i huvudrollen. Filmen har fått anmärkningar för faktafel. Tagen med några nypor salt är den dock ett intressant inlägg om en tid lika mycket som om en man. Många bra skådisar: Joan Allen, Ed Harris, Bob Hoskins, Paul Sorvino och James Woods. (1995)

TV 1000 Cinema

22.40

Lost highway

David Lynchs konstigaste film. Ett par ( Bill Pullman, Patricia Arquette) får mystiska videokassetter med posten, en tycks bli mördad - och sedan byter de identiteter! Det är sex, våld, häftig musik och de unikt ruggiga stämningar som bara just Lynch kan få till. (1997)

Canal+ Gul

0.40

Dogfight

Gripande, annorlunda drama som utspelas i 1960-talets San Francisco. River Phoenix (1970-1993) spelar en av grabbarna som slår vad om att ha en träff med den fulaste bruden. Lili Taylor spelar den "utvalda". Drama som inte riktigt får den utveckling som de flesta tror" (1991)

Kanal 5

1.55

ARTIKELN HANDLAR OM