Här ska ”Farmen” i Afrika avgöras

Gutta på plats – bland några av världens farligaste ormar

1 av 3 | Foto: FREDRIK SPERLING
Aftonbladet träffade hjälpbonden Gutta Andersson på den farm där TV4:s dokusåpa i Afrika ska utspela sig.
TV

SCHOLTZ

För första gången visas ”Farmen Sydafrika” upp. Och det är en tuff uppgift som väntar deltagarna.

- Det finns en del nya djur här, bland annat pufformen, en av världens farligaste ormar, säger hjälpbonden Gutta Andersson.

Vi går ut från det förfallna, skitiga rummet där några djurskinn hänger. På golvet framför oss ringlar sig en svart orm. Tungan spelar och det är definitivt vi som är mest skrämda.

Gutta ropar på hjälp, men det är ingen fara. Ormen är både liten och ofarlig.

Men det finns som sagt en del riktigt giftiga ormar också. Till det kan läggas att det stryker omkring schakaler och hyenor i markerna.

- Men det är värmen som är den största fienden, säger Gutta. Det är ju fysiskt ansträngande arbete. Utmattning kan göra att det blir grinigheter tidigare än vanligt.

40-gradig hetta

Under högsommaren i januari får deltagarna stå ut med temperaturer kring 40 grader.

- Nä, det kommer inte att bli lätt för dem, säger Piet Wannenburg, 49, som äger och driver gården tillsammans med sonen Piet Wannenburg junior.

50 gånger större

”Farmen Sydafrika” är en mycket liten del av deras ägor, ändå är den 50 gånger större till ytan än Farmen i Hedemora som nu visas i tv.

- De måste börja med att göra ordentliga inhägnader, annars sprids djuren över ett för stort område.

Just nu är storhuset bara ett tomt skal. Men det jobbas intensivt på det för att få allt klart till inspelningen som börjar om en månad.

Trots att det bara är en månad till inspelning är det mycket som inte är bestämt. Vilka djur som ska finnas på gården, hur tävlingarna ska se ut och hur många deltagare det egentligen blir.

Fredrik Sperling