Hon blir SVT:s nya julvärd

Lotta Bromé efterträder Arne Weise: Det är ett otroligt hedersuppdrag

1 av 2
FÅR ÖNSKA OSS GOD JUL Lotta Bromé fick nyligen veta att hon inte får fortsätta som programledare för ”Söndagsöppet”. Nu kan Aftonbladet avslöja att SVT hade en annan utmaning åt henne – att ta över efter Arne Weise i rutan på jul. MONTAGE: Bilden är manipulerad
TV

Arne Weises efterträdare är utsedd.

Lotta Bromé är SVT:s nya tv-värd på julafton.

- Det är nästan så jag måste nypa mig i armen, säger hon.

kaftonbladet avslöjark

SVT:s allra hemligaste julklapp till tittarna är omgärdad av total mörkläggning på företaget.

Bara en handfull personer på toppnivå har varit inblandade i tillsättningen av efterträdaren till legendaren Arne Weise på julafton.

Nyheten offentliggörs den första advent, men Aftonbladet kan redan i dag avslöja att det blir "Söndagsöppets" programledare Lotta Bromé som tar över.

- Det är rätt överväldigande, om man säger så. Det är ju ett otroligt hedersuppdrag och ett förtroende, bekräftar Lotta Bromé.

Den senaste tiden har innehållit flera tvära kast för henne. Nyligen kom beskedet att "Söndagsöppet" läggs ner i dagens form och görs om.

Men SVT:s förtroende för Lotta Bromé är orubbat.

Hemligt möte

I måndags kallades hon till ett hemligt möte med SVT:s programledning. Då hade Lotta Bromé ingen aning om vad som väntade.

Så överraskningseffekten var total.

- Det är nästan så jag måste nypa mig i armen, säger Lotta Bromé, som ännu inte hunnit smälta det som hänt.

Arbetet med att välja ny julaftonsvärd har letts personligen av SVT:s programdirektör Leif Jakobsson.

Tv-ledningen insåg tidigt att det var omöjligt att hitta en ny Arne Weise, som hade stått värd för SVT:s julaftnar i 30 år när han frivilligt avsade sig uppdraget förra året.

"Ska utstråla värme"

Enligt källor till Aftonbladet funderade SVT ett tag på att låta årets julafton bara bli en utbyggd hallåa-presentation, innan man slutligen fattade beslutet om att fortsätta den unika traditionen.

- Man ville ha en person som utstrålar värme och som kan vara som en tv-kompis som samlar de stora skarorna tittare på julen. Det skulle vara en välkomnande och omfamnande person med mycket humor. Och Lotta har dessutom stora journalistiska kvaliteter, säger en källa.

Jämförelser

Lotta Bromé är förberedd på att det kommer att göras jämförelser med Arne Weise.

- Arne har gjort ett storartat jobb, men jag är jag och han är han. Jag hoppas att det ska bli en trevlig julafton där alla där hemma känner sig välkomna, säger hon.

Har du hunnit spåna fram några idéer om förändringar?

- Nej, men jag kommer säga "god jul", ungefär så långt har jag kommit. Vi får se om jag lyckas tända ljuset överhuvudtaget.

Montage

Bilden är manipulerad

Känd radiopratare som gjorde succe i ”Söndagsöppet”

Dan Panas