Jan O polisanmäls för djurplågeri

"Jag får väl gå naken till domstolen"

TV

Jan O Jansson riskerar att dömas för djurplågeri i "Farmen".

Nu riskerar han att dömas för brott mot djurskyddslagen.

- Det är upprörande att han fått hålla på, säger viltvårdaren Chatarina Krångh.

Foto: GUNNAR SEIJBOLD
riskerar böter "Farmen"-profilen Jan O Jansson är polisanmäld av djurvänner sedan en fågelunge han tagit hand om dött. - Jag är inte rädd för en rättegång, jag får väl gå naken till domstolen, säger han.

Jan O Jansson är riksbekant för sin nakenhet i "Farmen".

Men det är inte hans könsdelar som är orsaken till den polisanmälan som lämnades in till polismyndigheten i Stockholm i onsdags.

Jan O Jansson misstänks för djurplågeri och brott mot lagen om omhändertagande av skadat vilt.

- Det är upprörande att det gått till på det här sättet, säger Stefan Falkelind på Djurens rätt, som lämnade in anmälan.

Djurrättsorganisationen har reagerat starkt på två tidiga avsnitt i årets omgång av "Farmen" där Jan O tar hand om en skadad svalunge. Tittarna fick följa hur Jan O matade och pysslade om den lilla fågelungen tills den en morgon hittades död.

- Den låg där och var torr. Jag tänkte säga lika torr som vissa av de här kärringarna på "Farmen", konstaterade han i programmet.

Djurens rätt menar att Jan O brutit mot lagen på två punkter. Utöver misstanken om djurplågeri har han utan utbildning tagit hand om ett skadat vilt djur, vilket lagen förbjuder.

Dömd till böter

- Man måste ha tillstånd eller kontakta en viltrehabiliterare för att vårda ett skadat vilt djur, säger viltrehabiliteraren Chatarina Krångh på Djurens rätt.

För drygt två år sedan fälldes Ing-Marie Nordquist från Ockelbo i tingsrätten efter att utan tillstånd ha vårdat en skadad duvhök. Hon dömdes till böter på 5 000 kronor.

Om "Naken-Jannes" fall går till domstol kommer Djurens rätt att hänvisa till rättsfallet.

Men Jan O är inte orolig.

- Om jag inte tagit hand om fågeln hade katten tagit den. Och då hade man väl inte polisanmält katten.

- Jag är inte rädd för rättegång. Jag får väl gå till domstolen naken med den gula toppluvan, ett par "Farmen"-stövlar och en fågel som maskot, säger han.

Dan Panas