SVT vägrade betala flyget till Emmygalan

Han kan vinna tv-världens finaste pris för "Ramona"

1 av 2 | Foto: ULF HÖJER
sover på madrass Regissören Harald Hamrell får betala boendet själv när han reser till Emmygalan i New York. Först sedan Aftonbladet kontaktat SVT gick företaget med på att betala en lågprisbiljett på flyget.
TV

Svenska dramaserien "Ramona" är nominerad till en Emmy, tv-världens främsta pris.

Men det var inte tillräckligt fint då SVT vägrade att betala regissören Harald Hamrells biljett till USA.

- Jag får sova på en madrass hos några kompisar, säger han.

När Lars Molins "Den tatuerade änkan" vann det prestigefulla amerikanska tv-priset Emmy 1998 slog SVT på stora representationstrumman och deltog på galan med sina chefer.

Men det var då.

I dag kämpar krisdrabbade SVT mot nedskärningar och är i ekonomisk kris. Därför vägrade de att betala regissören Harald Hamrells biljett till Emmygalan i New York.

Hade inte råd att åka

Han har regisserat dramaserien "Ramona" som är nominerad till bästa utländska minserie.

Via mejl fick Hamrell det bistra beskedet att SVT inte ville skicka någon representant på grund av sina besparingskrav. Om han tänkte åka fick han betala ur egen ficka.

Får sova på madrass

- Jag tycker synd om dem. Min biljett kostar 4000 kronor och nu får jag sova på en madrass hos några kompisar, säger Harald Hamrell och suckar.

Daniel Alfredson är dramachef på SVT:

- Det är jätteviktigt att vi syns i de här sammanhangen, men vi har tagit det här beslutet eftersom vi har det svårt ekonomiskt nu.

Efter att Aftonbladet i går kontaktade SVT så ändrade sig cheferna snabbt. Nu var de plötsligt väldigt angelägna om att Harald Hamrells inte skulle betala sin resa själv.

Tv-cheferna backade

- Det är viktigt att Harald får åka så nu tänker vi betala hans biljett, säger Jan-Erik Westman, ställföreträdande pr-chef.

Den stjärnspäckade galan äger rum 24 november på Hotel Hilton på Manhattan. - Jippie. Nu kan väl SVT betala ett hotellrum och mina övriga omkostnader också, skrattar han.

Daniel Nyhlén