Aftonbladet
Dagens namn: Anna
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet / TV

Robinson - så började det...

  Svenske Sinisa Savija, 34, var världens första Robinson-deltagare som röstades ut. När han kom hem tog han livet av sig. Där kunde också historien om "Expedition: Robinson" ha slutat.

   

Men vi tar det från början.

Det är hösten 1996. Anna Bråkenhielm är något nervös när hon sitter på planet ner till den årliga tv-mässan i Cannes. Hon är utvecklingschef på Strix - ett produktionsbolag i kris.

Kostnaderna har skenat iväg, personal sparkats och det är osäkert om Strix överlever i ett år till.

Anna Bråkenhielm behöver en succé. Något utöver det vanliga.

I Cannes går ryktet. Det hippa tv-bolaget Planet 24, med Charlie Parsons i spetsen, har utvecklat en idé till ett nytt sorts underhållningsprogram.

Anna Bråkenhielm hittar försäljningschefen Gary Carter. Halvvägs genom hans beskrivning avbryts han.

- Vi ska ha det, säger Anna Bråkenhielm.

Dealen blir klar direkt. För 8 000 pund har Strix säkrat de nordiska rättigheterna till "Survive" - eller som det senare skulle heta, "Expedition: Robinson".

- På många sätt är Robinson det ultimata tv-konceptet. Man blandar dokumentär, tävling, talk show, där finns ett utslagningsmoment, säger Anna Bråkenhielm.

Redan under samma mässa i Cannes träffar Anna Bråkenhielm SVT:s biträdande nöjeschef Bengt Sundelin för att berätta om hur framtidens tv kommer att se ut.

Den 1 januari 1996 blev den då 39-åriga danskan Pia Marquard ny underhållningschef på SVT.

Hon hade efter en kort tid lyckats med ett framgångsrikt fredagsprogram - "Så ska det låta". Men lördagarna var svårare att lyckas med.

Inget tycktes rubba "Bingolotto" i TV 4. Efter fiaskon som "Sitt vackert" och "Sverige-Sovjet" är nu Pia Marquard redo att testa något annorlunda, något nyskapande.

- Jag ville göra något helt annat och något nytt. Jag letade efter ett program som mer spelade på exotiska drömmar än den trista vardagen, säger Pia Marquard i boken "TV-fabriken".

Bengt Sundelin är då på väg hem, på väg med framtidens nöjesprogram i sin portfölj.

Den 28 februari 1997 har SVT stor presskonferens på bakgården av tv-huset vid Gärdet i Stockholm.

Höstens nya nöjesprogram presenteras av en Harald Treutiger i tropikhatt.

- Det är en variant av Robinson Crusoe, "Flugornas herre" och "Tio små negerpojkar", säger han stolt.

Aftonbladets reporter Jan-Olov Andersson reagerar på upplägget då samarbete kolliderar med fiendskap mellan deltagarna. Han frågar om det inte är upplagt för tragedier.

- Tragedier är ett enormt starkt ord. Men vi räknar med spänningar inom gruppen, säger Treutiger.

Den 6 mars 1997. "Expedition: Robinson" har ännu inte börjat spelas in när "tv-kändisen" Gunnar Bernstrup rasar mot programmet.

- Det har ett fascistiskt upplägg. Det vore bra om det stoppades, säger han.

Några veckor senare varnar docent Inga Sonesson i Dagens Nyheter att barn kan ta skada av programmet.

Men det är bara en försmak av det som ska komma.

Den 11 juli hade Sinisa Savija, 34, varit hemma i Norrköping i ungefär en månad. Han var den förste att bli utslagen ur "Expedition: Robinson". Han förstår inte varför han blivit bortröstad och det plågar honom.

Till slut orkar han inte längre. Han går upp till järnvägen nära sin bostad och låter sig köras på av ett tåg.

- Han kunde inte släppa det. Det var bara Malaysia, Malaysia, Malaysia " Han oroade sig för att det skulle visas på tv, att behöva gå och vänta i två månader. Har jag gjort bort mig? frågade han sig själv, berättar hans änka Nermina.

Självmordet får en enorm uppmärksamhet. Aftonbladets krönikör Annika Sundbaum-Melin kräver direkt att serien ska läggas ner.

SVT har krismöten i stort sett varje dag. Pia Marquard menar dock att självmordet utlöstes av andra faktorer. Harald Treutiger hamnar i bråk med Olle Stenholm i radions "Efter 3" då han får frågor om kopplingen mellan "Flugornas herre" och Sinisas självmord.

Ett par dagar före premiären begär Sinisas änka via advokat att hela programserien ska läggas ner på grund av att reglerna orsakat ett dödsfall.

Lördagen den 13 september 1997 sänds det första avsnittet av "Expedition: Robinson". Tittarna blir rasande, kritikerna spyr galla och experterna varnar ännu en gång för skador på barn.

Pia Marquard upplever tiden som surrealistisk.

- När jag åkte tunnelbana till jobbet på morgonen stod det på löpsedlarna att jag var fascist. Jag fick upp ögonen för vilken oerhörd makt tidningarna har när de sätter igång på allvar, säger hon i boken "TV-fabriken".

SVT:s vd Sam Nilsson väljer till slut att stoppa "Expedition: Robinson".

Regissören Mikael Hylin hyrs in för att klippa om serien i ett desperat försök att mildra de kritiserade inslagen, framför allt ö-rådet där deltagarna får motivera sina röstval.

Samtidigt åker Anna Bråkenhielm ner till tv-mässan i Cannes. Där bemöts hon som pesten.

- Alla låtsades som vi inte fanns. Det var som om de tyckte att alla deras framtida chanser hade blivit förstörda av oss, minns hon.

Robinson-deltagarna själva försvarar dock programmet i en gemensamt undertecknad artikel på DN Debatt.

"Vad som förts fram stämmer inte med våra upplevelser av tiden på ön", skriver de.

Sam Nilsson är vankelmodig. Ska SVT verkligen sända detta program?

- I ett läge var det en hårsmån från att Sam Nilsson lagt ner programmen, har Harald Treutiger berättat.

Men efter några veckor tar vd:n sitt avgörande beslut. "Vi kör!"

- Det var modigt. Vi var jäkligt oroliga att SVT skulle lägga ner, säger Anna Bråkenhielm.

Den 4 oktober gör nya, snällare Robinson comeback i tv-rutan. 1,1 miljoner tittar. Två veckor senare lämnar Pia Marquard sin post på SVT.

- De reaktioner som kom var oväntade för mig. Och det visar väl att det är något i den svenska folksjälen som jag som dansk inte förstår. Och då är det bättre att SVT har en svensk nöjeschef, förklarar hon.

Samtidigt börjar kritikerna - och publiken - vända.

Plötsligt älskar alla Robinson. Martin Melin blir folkhjälte och finalen ses av drygt 2,3 miljoner tittare. Fem länder köper formatet - och dokusåpaexplosionen har börjat.

Och Pia Marquard och Anna Bråkenhielm får sin revansch.

Man kan lätt påstå att "Expedition: Robinson" tog oskulden på de svenska tittarna. "Svensk självmords-tv" fick efterföljare i hela världen.

Hösten 2000 sågs finalen av "Survivor" i USA av hela 51 miljoner tittare.

Och succé-konceptet har kopierats i en mängd varianter:

"Big brother", "Villa Medusa", "Baren", "Farmen", "Camp Molloy", "Temptation Island", "Harem", "Bachelor", "Fame factory", "Anna Nicole Smith", "The Osbournes" är bara några av dem.

Anna Bråkenhielm är i dag vd på Strix som säljer dokusåpor till ett 40-tal länder. Företaget blomstrar och omsätter runt 400 miljoner kronor.

Pia Marquard jobbar nu på den kanadensiska public service-kanalen CBC. Hon är lite frågande till det hon åstadkommit med "Robinson".

- Man undrar ibland om man borde ha varit med och startat den här trenden. Fast mycket handlar ju om att konceptet utförs, säger Pia Marquard.

Samtidigt fortsätter "Expedition: Robinson" att skapa rubriker i Sverige.

I alla fall en säsong till...

Källor: Boken "TV-fabriken" av Johan Såthe. Artiklar i Aftonbladet, DN, samt intervjuer.

Klas Lindberg
SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet