Rävspelet har börjat

Pål fick sin hämnd på Birgitta i Super- Robinson

Foto: markus lindgren
I Super-Robinsons första öråd lyckades killpakten rösta ut Birgitta Åberg.
TV

Super-Robinson drog igång med buller och brak.

Och pakter.

– Vi gaddade ihop oss redan på Arlanda, säger ”Robinson-Robban” Andersson.

Efter sex säsonger är Robinson är tillbaka där det startade – på ön Tengah i Malaysia.

Tillbaka är även 14 veteraner från tidigare år. Trots svälten, ormarna och rävspelet har de valt att återvända – för att få revansch.

Och visst är de sig lika.

Robban hann knappt upp på stranden innan han började busa och retas med de övriga och det tog inte många minuter innan Leif Svensson började förse sig ur naturens skafferi.

Släpade kåta

Och visst märktes det att det var andra gången gillt. Snabbt och effektivt började de arbetet med att göra i ordning ett läger. En viss diskussion uppstod om hur man skulle bo. Martin Suorra hade med sig en kåta, men de andra tyckte att det skulle vara bättre att bygga ett vindskydd och komma upp en bit från marken.

– Har jag släpat den här jävla kåtan över hela världen tänker jag i alla fall sätta upp den, sa Martin.

Killarna mot tjejerna

De båda norrländska naturmänniskorna Martin och Björn Hernefeldt hittade varandra omedelbart. De gav sig ut och letade mat och inspekterade ön tillsammans.

– Vi trivs tillsammans på ett norrländskt sätt, vi behöver inte prata så mycket, förklarade Björn innan de gick ut i vattnet för ett nakenbad.

Även bland de andra bildades det grupperingar. De forna parhästarna Emma Andersson och Zübeyde Simsek fortsatte sin fnittriga bästisrelation och det bildades snabbt en tjejpakt och en killpakt – trots att tjejerna själva förnekade det.

Mirre höll huvudet kallt

På den tredje dagen på ön var det dags för den första Robinson-tävlingen – ”Meter för meter”.

– Jag tror att när det gäller fysiska tävlingar är det egentligen bara fyra personer det står mellan, Robban, Leif, Martin och Mirre, spådde Björn.

Han visade sig ha helt rätt.

På tjejsidan var Mariana ”Mirre” Hammerling helt överlägsen i den luriga balanshinderbanan. Hos killarna var det jämnare – bara en sekund skillde ettan Robban och tvåan Leif åt.

I finalen var det jaktstart. Mirre fick mellanskillnaden mellan sin och Robbans tid till godo – hela 42 sekunder. Robban hann inte ens starta innan Mirre var i mål och hade vunnit immunitet på det första örådet.

Pål fick sin hämnd

I örådet blev det tydligt att deltagarna var uppdelade i två grupper – killarna mot tjejerna.

Hos killarna var det Pål Hollender som var drivande. Efter att ha blivit utröstad av Birgitta Åberg 1998 ville han nu få hämnd. Om det var för att hjälpa Pål eller för att de redan ledsnat på Birgittas ljudliga snarkande som killarna ställde upp är dock oklart.

Trots att Birgitta in i det längsta förnekade att det skulle finnas någon tjejpakt fick Robban sex röster. Men det hjälpte inte, då de sju killarna höll ihop och röstade ut Birgitta. Enda tjejen som inte var med i pakten, Mia Laaksonen, röstade på Johan Hellström.

– Jag visste att de inte skulle kunna hålla ihop. Sju stycken tjejer i en grupp, när har det gått? sade Robban.

Utmanarna kommer

Nästa vecka kommer de tio utmanarna. Frågan är hur snabbt blåbären kan anpassa sig det hårda livet på ön – och rävarnas ränksmiderier.

Anders Thoresson

ARTIKELN HANDLAR OM