Håkan Bråkan fixar jul

Nu startar årets julkalender i SVT

1 av 2 | Foto: BENGT WANSELIUS
Håkans (Axel Skogberg) granne Ragnar (Johan Rheborg) bor i radhuset bredvid och är en stor fan av Jerry Williams.
TV

Förut har han varit Sunes lillebror. Men i årets julkalender är det Håkan som står i centrum.

Håkan spelas av Axel Skogberg, 9 år, och andra roller görs av Per Svensson, Sissela Kyle, Tintin Anderzon och Johan Rheborg.

Det är en knapp månad kvar till jul och det mesta är upp och ned hos familjen Andersson. Mamma Karin ligger på sjukhus och när pappa Rudolf och barnen Håkan, Sune och Anna kommer på besök får de beskedet att hon har gått in i väggen och är utbränd.

Hon måste vila på Malte Severins stressklinik och frågan är om hon ens kommer hem till jul. Med sin fru på kliniken, tre barn att ta hand om och en helt tom plånbok får Rudolf en tuff utmaning. Det blir inte lätt, för han är säkert världens klantigaste pappa.

På måndag 1 december börjar julkalendern "Håkan Bråkan" i SVT. Serien i 24 avsnitt är regisserad av Carl Åstrand, som bland annat gjort "Kenny Starfighter". Manus är skrivet av Lars Lundström och baserat på karaktärerna i Sören Olsson och Anders Jacobssons populära böcker.

I"Sunes jul" 1991 var Håkan en bifigur, men här är det han som är huvudpersonen. Pappa och mamma spelas av Per Svensson och Tintin Anderzon, rollen som grannen Ragnar görs av Johan Rheborg och som Håkans snälla lärare ser vi Sissela Kyle.

Sissela Kyle har varit med i två julkalendrar tidigare och inspelningen av "Håkan Bråkan" hör till det roligaste hon gjort.

- Det var verkligen jättekul, jag har sällan haft så otroligt skojigt. Vi skrattade så mycket hela tiden, säger hon.

Hur är läraren Malin?

- Hon är en väldigt snäll och förstående kvinna med proggbakgrund. Hon tror på det goda och positiva i människan och försöker se till allas goda sidor.

- Även om Håkan ställer till med mycket bus med sin kompis Ronny blir hon aldrig upprörd utan ser honom som en mycket fantasifull och kreativ pojke.

Vad betyder det att få vara med i julkalendern?

- Det är verkligen speciellt, det är ju ett program som hela familjen kan titta på tillsammans. Och något alla pratar om så här innan jul.

Hur brukar du fira jul?

- Jag är ledig och firar med barnen. Vi äter god mat och tittar på Kalle Anka. Jag pyntar hela veckan innan julafton, tar fram ljus, sätter upp gardiner och klär granen. Vi brukar ha en jättestor gran, en kungsgran som tar upp nästan halva vardagsrummet (skratt).

Vilka är dina favoriter bland julkalendrarna?

- "Julstrul med Staffan och Bengt" från 1984 och "Liv i luckan med julkalendern" från 1988.

För nioåriga Axel Skogberg som spelar Håkan var det en rolig och spännande upplevelse att få göra tv för första gången.

- Håkan och jag är lite lika och jag är nästan lika busig. Men i julkalendern är det oftast Ronny som hittar på buset och Håkan som får skulden.

"Håkan Bråkan" spelades in mellan januari och juni i år så Axel var borta mycket från skolan.

- Men jag fick en guvernant som hjälpte mig, så det var inte så jobbigt. Det roligaste var när jag fick ha sele på mig och flyga.

Vilka julkalendrar är de bästa du har sett?

- "Mysteriet på Greveholm" och "Kaspar i Nudådalen". Man längtar alltid till sista avsnittet för då är det ju julafton. Då brukar vi äta jullunch, titta på Kalle Anka och öppna alla paket.

Julkalendrar genom åren:

Marléne Hellman