Björns svåra skada

Tvingades sy och fick dropp – men fortsatte tävlingen

Foto: SVT
fick dropp Efter sin svåra skada sydde läkaren ihop såret och gav Björn dropp.
TV

Hunger och hemlängtan. Blod och tårar.

Veckans avsnitt av ”Expedition:Robinson” bjöd på stor dramatik.

Tre deltagare tvingades lämna ön och Björn Hellström blev allvarligt skadad när han högg ved.

Foto: svt
djupt sår Björn blödde ymningt från vaden.

Äntligen var det dags för de tio utmanarna att landsättas på stranden Rapang. I becksvart mörker anlände noviserna till stranden helt utan utrustning.

När deltagarna fick välja var sin personlig sak glömde de tändstålet. Utan tändstål ingen eld, utan eld ingen mat. Magarna skrek och det snurrade i huvudet på den redan smale Mille Lansburgh.

Tårfyllt farväl

Mätta och belåtna verkade veteranerna på Tengah vara. Med sin erfarenhet hade de funnit sig väl till rätta på ön. Men även här tornade molnen upp sig. 68–årige Kent Larsen, som precis innan han anlände till ön hade opererat sig för tarmvred, kände sig orkeslös. Stapplande, med hög puls och flackande blick insåg han själv att hans tid i ”Robinson” redan var över. Det blev ett tårfyllt farväl.

Även veteranen Malou Vilselius Rydin hade problem. Hemlängtan gnagde och blev till slut övermäktig. Med man och fem barn hemma i Sverige, den yngsta bara elva månader, var beslutet lätt. Malou lämnade ön.

Inget för den med cellskräck

I Robinson–tävlingen träffades veteranerna och utmanarna för första gången. Sex deltagare ur vardera lag stängdes in i ett litet rum under jord. Uppgiften var att gräva sig ut. Veteranerna vann och för utmanarna väntade ö–råd. Anders Lundin hade dock en överraskning – det åtråvärda eldstålet som han ansåg att de hungriga utmanarna behövde. Jublet steg högt när laget äntligen fick upp eld och kunde äta sig mätta.

Blodig dramatik

Stor dramatik blev det när deltagarna plötsligt hittade Björn Hernefeldt som låg kraftigt blödande i lägret.

I benet hade han ett djupt, cirka två decimeter stort sår. Medtagen berättade Björn att han varit ute och huggit ved och ställt sig på en plåtlåda som gav vika. En vass kant trängde in i benet. Chockade kallade deltagarna på läkare som sydde såret och gav Björn dropp. Men den storvuxne kämpen förklarade att han inte hade några planer på att ge upp, hur ont det än gjorde i benet.

Anmälde sig frivilligt

Någon större dramatik bjöd däremot inte ö–rådet på. Med nio av tio röster fick Viveca Rådman lämna expeditionen. Avskedet togs med en slängkyss och ett leende på läpparna. För laget var valet lätt – Viveca hade själv bett om att få lämna ön.

Fredrik Lindén