– Vi frossade varje dag

Robban Andersson avslöjar hur deltagarna lurade SVT för att få mat i ”Robinson”

TV

Matstölder, mutor och smuggling.

Nu väljer Robban Andersson att träda fram och berätta om fusket på ”Robinson”-ön.

– Det var frosseri från dag ett, säger han i en stor intervju om tokstämpeln, supandet och pakterna.

Foto: GUNNAR SEIJBOLD
”JAG TEJPADE FAST PENGAR MELLAN SKINKORNA” Robban Andersson lämnar ingen ”Robinson”-tittare oberörd. Själv säger han att det är en medveten strategi, ett sätt att värna sitt ”varumärke”. – Jag hade bestämt mig för att bli den värsta ”Robinson”-deltagaren i historien. Därför var jag helt galen, säger Robban Andersson.

Han är den mest älskade ”Robinson”-deltagaren i Aftonbladets ”Robinson”-toppen.

Samtidigt är han den som tittarna helst vill ska bli utröstad, enligt en sms-undersökning.

Så tycks det vara med Robban Andersson.

– Ja, antingen älskar man mig eller så hatar man mig. Det är precis det jag är ute efter. Jag värnar om mitt varumärke i den andan, säger Robban Andersson.

För det är så han ser på sig själv – som ett varumärke.

Han började med att odla myten om sig själv redan under ”år noll” – ”Expedition: Robinson” 1999.

”Skulle vara värst”

– Jag hade bestämt mig för att bli den värsta ”Robinson”-deltagaren i historien. Därför var jag helt galen, sa en massa korkade saker i tv och betedde mig så mycket som möjligt. Och det gick ju bra.

”Bra”, ja. Robban Andersson slog mynt av sitt deltagande på ett aldrig tidigare skådat slag.

Han festade veckan runt, åkte på barturnéer och ställde upp på alla kändisjippon som ville ha honom.

– Jag har knappt jobbat sen dess. Kanske totalt ett år av fyra. Mitt liv har gått ut på att försöka undvika arbete.

Kvinno-affärerna och rubrikerna avlöste varandra, alkoholen flödade.

– En gång drack jag mig dyngrak drygt två veckor i sträck. Jag drack ett helrör om dagen och konsumerade mer än en vanlig gör på ett år. Efter det sov jag i två dygn. Jag ville testa min ”alko-gen”. Men jag pallade inte att bli alkoholist, det låg inte för mig, säger Robban.

Ny chans

Och när gästbartenderknäcken sedan började sina och pengarna från bilen hann vann efter en korvätartävling var borta kom räddningen.

En ny chans att värna varumärket – i ”Super-Robinson”.

– Det kom perfekt. Även om jag inte är lika galen som jag var då showar jag mycket i ”synkarna” och upprätthåller mitt varumärke. Och nu ska jag åka runt på stor barturné igen. Det är kanon, skrattar Robban.

Tiden på ön var annorlunda denna vända. Robban Andersson skiter fullständigt i alla regler och förordningar som produktionsbolaget Strix och SVT har satt upp.

– Jag var förbannad på dem redan innan jag skulle åka ner. Vi får i stort sett ingen ersättning, de skinnar oss fullständigt. Därför ville jag jävlas så mycket jag kunde.

Systematiskt fusk

Det är också därför han nu väljer att berätta om sitt systematiska fusk på ön.

– Jag och flera andra deltagare har fixat hur mycket mat och cigarretter som helst. Till exempel lockade vi in en turistbåt som vi mutade med pengar som jag smugglat dit. De åkte och köpte ris, choklad och cigarretter till oss.

Han smugglade in runt 400 svenska kronor, växlade i malaysisk valuta, utan att åka dit. Detta trots stenhårda nakenvisitationer som Strix genomförde.

– Jag tejpade hälften av pengarna i mina shorts och hälften hade jag mellan skinkorna. Jag fattar inte att de inte kollade mig bättre. Många fick ta av sig nakna, men jag klarade mig. Pål fick ju till och med lyfta på pungen. Helt sjukt, säger Robban Andersson.

Riset och de andra godsakerna grävde Robban ner i sanden. När filmteamet lämnade ön började deltagarna sitt kalas.

– Det var rent frosseri från första dagen.

Nära åka ut

Han är inte rädd för att SVT ska kunna straffa honom i efterhand.

– Vad ska de göra, diska hela gänget? Vi är ju så många som har fuskat.

Han var nära att åka ut redan i första avsnittet, men klarade sig med ett nödrop. Det var hans paktfiske som var nära att fälla honom.

Men han ångrar ingenting.

– Nej, jag hade en plan och den höll jag mig till. Och jag lyckades ju klara mig, det var beräknat att rösterna skulle bli så där. Jag kör mitt race så långt det räcker.

Robbans alla galenskaper

Klas Lindberg