Får ingen ersättning för sina skador på ön

TV

Björn Hernefeldt får ingen kompensation för sina skador.

Nu kan Aftonbladet avslöja att deltagarna inte är försäkrade när de tävlar på "Robinson-ön".

- SVT och Strix har snålat med försäkringarna och utnyttjar deltagarna, säger advokat Leif Silbersky.

Aftonbladet har granskat deltagarnas försäkringar. Enligt avtalet med SVT ska Strix stå för adekvata försäkringar.

Strix vd Anna Bråkenhielm skriver till Aftonbladet att Björn Hernefeldts benskada är under utredning av försäkringsbolaget.

Men försäkringen, tecknad hos Moderna Försäkringar, har stora hål. I en paragraf finns det en så kallad friskrivningsklausul där följande står:

"Vi blir rättslösa"

"Med hänvisning till villkoren för tjänsteförsäkring riskfylld verksamhet gäller försäkringen inte heller för skada vid riskfylld tävling eller aktivitet, självsvält eller annan aktivitet som försäkringstagaren eller deltagaren borde inse risken med."

- I och med detta är vi ju i princip rättslösa om vi blir skadade i en tävling. Jag tror inte att många hade koll på detta, säger deltagaren Lars Gåre.

Han är inte ensam om sina åsikter. Flera deltagare Aftonbladet talat med är upprörda över försäkringsbristerna.

- Deltagarna borde ha satt sig in ordentligt i vad som gällde. Men samtidigt är det ju så att de vill så gärna vara med att de inte tänker på detta och det utnyttjar tv. Den här paragrafen är inskriven för att Strix ska få en billigare premie. Det är snålt av dem att inte teckna en heltäckande försäkring, säger advokat Leif Silbersky.

Anna Bråkenhielm i mejl till Aftonbladet:

- I praktiken gäller försäkringen självklart under tävlingar.

Hon menar att friskrivningsklausulen är med för att försäkringsbolaget ska ha en chans att godkänna tävlingarna i "Robinson".

"Står för ersättning"

- Om det ändå mot förmodan skulle vara så att försäkringsbolaget av någon anledning i efterhand skulle ändra sig och inte "godkänna tävlingens karaktär", står givetvis Strix för ersättning om något skulle hända.

Står det i deltagarnas försäkringspapper att Strix går in och betalar om försäkringsbolaget "i efterhand skulle ändra sig"? Eller är det bara en underförstådd självklarhet?

- En underförstådd självklarhet.

Detta betyder att deltagarna är helt utlämnade till Strix goda vilja att ersätta en som skadat sig på ön.

Björn Hernefeldt får dock kämpa vidare med försäkringsbolaget och har inte hört något från Strix.

SVT:s projektledare Gunilla Nilars känner inte till friskrivningsklausulen när Aftonbladet pratar med henne.

- Det låter märkligt och kusligt. Strix ska enligt vårt avtal stå för försäkringen och om det visar sig att detta inte skötts får jag kontakta våra jurister för att se om Strix brutit vårt avtal, säger Gunilla Nilars.

Klas Lindberg