De vill stoppa nya "Farmen"

Djurvännerna: Vi polisanmäler TV4 om de bryter mot reglerna

1 av 3 | Foto: Mats Strand
TV4 SAKNAR TILLSTÅND - TVÅ DAGAR FÖRE START Här är gården där "Farmen" ska spelas in.
TV

<p>JOHANNESBURG</p><p class="noIndent">-OUDTSHOORN</p>

Inspelningen av "Farmen Afrika" är hotad.

Två dagar innan deltagarna anländer saknar TV4 fortfarande tillstånd att spela in.

- Om de försöker ändå kommer vi att stoppa dem och polisanmäla de ansvariga, säger Marizda Kruger på djurskydds-

organisationen NSPCA.

I morgon anländer de nya deltagarna till Oudtshoorn, en liten stad runt 30 mil från Kapstaden.

På fredag ska de köras ut till sitt nya hem - farmen.

Men nu hotas inspelningen.

Den mäktiga sydafrikanska djurskyddsorganisationen NSPCA varnade tidigt att det krävdes tillstånd för varje djur som ska delta. Fanns inte tillstånd skulle man gå in och stoppa inspelningen, beslagta utrustningen och åtala både inspelningsteam och deltagare.

TV4 går med på krav

TV4 har gått med på de kraven och att ha en lokal slaktare på plats för att avliva djuren. Slakten får inte visas i tv. De svenska deltagarna får ta över för att flå och stycka dem.

Men fortfarande saknas det viktigaste för att påbörja inspelningen - tillstånd för djuren som deltar i dokusåpan. Djuren på "Farmen Afrika" faller under den sydafrikanska lagen om djur som uppträder. Utan tillstånd för tv-inspelning kan NSPCA direkt gå in och stoppa filmningen.

"De förstod inte"

- De förstod nog inte allvaret i våra varningar. Nu, några dagar före inspelningen, ringer de och är desperata. Men jag kan inte inspektera förrän tidigast på tisdag. Sen ska mina rekommendationer godkännas av myndigheterna. Det kan ta flera veckor innan allt är klart, säger Marizda Kruger.

NSPCA tänker se till att reglerna efterlevs - utan pardon.

- Vi har en polismyndighets formella makt när det gäller djur. Filmar de utan tillstånd eller inte följer våra regler stoppar vi inspelningen omedelbart, säger Marizda Kruger.

Hon säger att TV 4 varit mycket tillmötesgående.

- De kommer inte att ha några vilda djur, och ska bara slakta mindre djur som kycklingar och getter, säger Marizda Kruger.

Aftonbladet träffade i går kväll TV4:s projektledare Fredrik Arefalk och Magnus Abrahamsson.

- Vi har inte fått några indikationer på att de ska stoppa oss. Vi har en diskussion med dem och vi följer alla lagar och förordningar, säger Arefalk.

"Allting funkar"

Men kan ni verkligen börja inspelningen utan tillstånd när NSPCA säger att de kommer att stoppa er?

- Tillstånden handlar mycket om djuren. Och djuren fasas efterhand in i programmet. Dessutom har vi Gutta och en lokal veterinär på plats. När de väl kommer hit kommer de se att allting funkar som det ska, säger Fredrik Arefalk.

Klas Lindberg, Fredrik Sperling