Läsarna ger julkalendern bottenbetyg

Mer än hälften sågar "Håkan Bråkan"

TV

Årets julkalender "Håkan Bråkan" är ett fiasko.

Över hälften av Aftonbladets nätläsare ger programmet underkänt.

- Det är jättetråkigt. Samtidigt har det bara gått tre avsnitt, så vi får hoppas att det vänder, säger SVT:s dramachef Daniel Alfredson.

Foto: BENGT WANSELIUS
OM EN FAMILJ I MISÄR Johan Rheborg spelar Håkan Bråkans granne Ragnar. Årets julkalender handlar om en familj i misär, där 7-årige Håkan Bråkan (Axel Skogsberg) stundtals drömmer sig bort.

"Håkan Bråkan" handlar om en trebarnsfamilj i misär - där 7-årige Håkan Bråkan ( Axel Skogsberg) stundtals drömmer sig bort i sin egen fantasivärld där han är hjälten. Mamman, spelad av Tintin Anderzon, är utbränd och ligger på sjukhus och pappan ( Per Svensson) har slut på pengar.

Hård kritik

Julkalendern har lockat runt 800 000 tittare sedan starten i måndags - men har också fått motta hård kritik.

"För barnsligt för vuxna. För vuxet för barn. Taskiga specialeffekter. Konstig sensmoral", skrev Aftonbladets recensent Jan-Olov Andersson.

Och när Aftonbladets nätläsare i går tyckte till gav 43,5 procent tv-serien bottenbetyg - ett minus. 7,8 procent gav ett plus.

- Så är det för många serier i början. När "Skärgårdsdoktorn" kom var det krav på att den skulle läggas ner, det är en fråga om tillvänjning, säger SVT:s dramachef Daniel Alfredson.

Inför lanseringen av en julkalender finns det alltid ett visst mått av nervositet, berättar Daniel Alfredson.

- Det är en viktig produktion med traditioner som många, framför allt barnen, har stora förväntningar på.

Aftonbladets enkät är enligt Alfredson inte helt rättvis.

- Det är en tv-serie för barn och jag tror inte att det är så många barn som går in och röstar på nätet. När vi testvisade kalendern för barngrupper tyckte de att den var rolig.

"Den är fantasirik"

Själv är han nöjd med årets julkalender.

- Jag tycker att den är rolig, även för vuxna. Den är fantasirik och försöker berätta en historia med en knorr. Men det är klart, om lika många är negativa vid jul är det ett misslyckande.

13 512 läsare hade vid midnatt tyckt till om "Håkan Bråkan" på aftonbladet.se. 43,5 procent gav serien minus i betyg. 18,6 procent gav den fem plus, 10,5 gav fyra plus, 11,2 procent tyckte den var värd tre, 8,3 procent delade ut två plus och 7,8 procent gav den en etta.

Linda Hjertén, Anders Thoresson