”Gubben i lådan” avgjorde

Robinson- vinnaren Antoni Matacz gav lag Syd vinst

1 av 5 | Foto: Markus Lindgren
Antoni Matacz var väl värd de 21 brev som lag Syd betalade för den hemliga lådan.
TV

Kvällens Robinson bjöd på skitsnack, tårar och en stor överraskning.

Robinson-vinnaren Antoni Matacz var ”gubben i lådan” och avgjorde tävlingen till lag Syds fördel.

– Jag är duktig på att simma och kan vattenhinderbanan sedan tidigare.

Vincent Hamilton och Mia Laaksonen blev i förra avsnittet utröstade. Till Vincents stora glädje accepterade Mia erbjudandet om att åka till ”Gränslandet” där Mikael Sandström fanns sedan tidigare. Vem av de två som skulle få stanna avgjordes i en tvekamp.

– Jag tror att jag har fördelar om det inte är en fysisk tävling, sa Mia.

Tävlingen var dock fysisk och Vincent vann.

Ölivet med Mikael visade sig dock inte vara någon dans på rosor. De båda utmanarna har mycket olika personligheter och fungerar inte så bra ihop. Storstadsbon Vincent beklagade sig även över ensligheten på den lilla ön.

Gräl och tårar

Via kommunikationsradio fick lag Syd och lag Nord veta att de skulle välja ut varsitt veteran-utmanar-par för en utmaning som skulle kräva knivslughet. Spekulationerna kring vad som skulle ske var många. I lag Nord sade Pål Hollender snabbt att han gärna ville gå. Hans parhäst Jenny Lindström var inte alls lika sugen på det – en inställning som förvånade och förargade Pål.

– Men du är väl inte här på semester? Eller för att göra ett tv-framträdande, hävde Pål ur sig.

Pål gick på som en ångvält och till slut sprang Jenny i väg i tårar.

Paret talade sedan ut om händelsen och hävdade att det var ett avslutat kapitel.

Lag Nord enade sig till slut om att skicka ”Mirre” Hammarling och Mille Lansburgh, lag Syd skickade Robban Andersson och Mariana Lundgren.

Det visades sig vara en auktion. Med 27 brev hemifrån som valuta bjöd de två paren på redskap, mat – och en hemlig låda med ett innehåll som sades vara till stor hjälp vid den kommande tävlingen.

”Mirre” och Mille visade sig vara riktiga rävar och gick hem med nästan allt. Sydarnas fick två kalkoner ”gubben i lådan” – Robinson-vinnaren 2002, Antoni Matacz.

Spänt mellan lagen

Det visade sig vara ett värdefullt köp. Antoni var suverän i förra årets vattenhinderbana och han hade även fått prova på årets bana. Tack vare hans instruktioner och medverkan i tävlingen kunde lag Syd vinna – och där med slippa försvagas ytterligare i ett öråd.

Lag Syd och lag Nord svetsas samman mer och mer fiendskapen blir mellan lagen blir allt tydligare.

Sydarna, med Robban Andersson och Johan Hellström i spetsen, retar sig särskillt på ”Mirre” och Mille. De har döpt lägrets två kalkoner efter dem och under hinderbanan försökte de övertala lag Nord att rösta ut paret.

I Nord-lägret irriterar sig Pål på de forna paktbröderna i Syd, Robban och Johan.

– Jag har fått ett bättre umgänge nu. Jag slipper den där dumlojala, militäriska grabbpakten.

Madeleine och Martin utröstade

I örådet var det tydligt att övertalningskampanjen inte hade fungerat, ”Mirre” och Mille fick inte en enda röst. I stället var det Madeleine Råå och Martin Suorra som drog det längsta stråt. Om de kommer att välja ”Gränslandet” får vi veta nästa vecka.

Anders Thoresson