Håkan Bråkan anmäld – 66 gånger

Julkalendern inte politiskt neutral, enligt flera anmälare

Foto: SVT
Julkalendern ”Håkan Bråkan” har fått hård kritik – och många anmälningar.
TV

Julkalendern om Håkan Bråkan väcker starka känslor.

Den har satt rekord i anmälningar – och Granskningsnämnden väntas få fatta beslut.

Samtidigt hyllar nu många läsare på aftonbladet.se programmet.

Efter tre avsnitt var tittarnas dom hård mot Håkan Bråkan, hans pappa, syskon och resten av julkalendergänget. Hela 44,8 procent som valde att svara på frågan på aftonbladet.se gav betyget minus – uselt.

”Världsklass”

Programmet har fortsatt väcka känslor. Många har svängt och över 40 procent ger nu adventskalendern fem plus – världsklass (med drygt 16 000 röstande). Andra är mer uppretade än någonsin tidigare.

På måndagen lämnades den 66:e anmälan in till Granskningsnämnden för radio och tv.

– Det är fler än vad som inkommit mot någon annan julkalender, säger Cecilia Renfors, direktör vid Granskningsnämndens kansli.

Det är hon som efter jul ska sätta sig med anmälningarna och programmen – och besluta om det finns anledning att begära ett svar från SVT. Och därefter om någon av anmälningarna ska tas upp i Granskaningsnämnden.

”Olämpligt beteende”

Anmälningarna följer en klar linje. De flesta upprörs av karaktärernas beteende.

– Det handlar om flera fall av olämpligt beteende i adventskalendern och att det inte finns något som tar avstånd från detta, säger Cecilia Renfors.

Exempel på sådana scener är när Håkan Bråkan sa att ”pattarna” var ”helt otroligt enorma” och greppade tag i lärarinnans bröst och när några av skolbarnen binder fast ett par flickor med hopprep och när Håkan drömde om att bli som pappa – och dricka öl och se på Tipsextra. Dessutom anklagas Håkans pappa för att sprida ett socialistiskt och feministiskt budskap.

Cecilia Renfors har ännu inte granskat programmen. Hon tror dock att några av anmälningarna kan leda vidare.

– Det handlar om olämpligt beteende där man antastar andra. Det kan teoretiskt vara en uppmuntran till hänsynslöst beteende, säger Cecilia Renfors.

Men merparten av anmälningarna kommer sannolikt inte att leda vidare.

– Det handlar snarare om en diskussion om vad barnprogram ska innehålla, säger hon.

Räknade med reaktioner

SVT:s dramachef Daniel Alfredson hade räknat med reaktioner. Han tycker dock att det är tråkigt att så många är förbannade på adventskalender.

– Självklart är det inte kul att så många inte tycker att den är bra. Samtidigt har vi fått mycket beröm, men det finns ju ingen motsvarighet till Granskningsnämnden åt det andra hållet.

Jo, vi har faktiskt haft en ny omröstning och över 40 procent ger fem plus – världsklass.

– Oj, det var kul. Det är roligt, det kanske behövdes lite tillvänjning. Erfarenheten säger att när vi gör något nytt så jämför många med det som var tidigare – och tycker att det gamla var bättre. Efter ett tag svänger det och man ser att det kanske var ganska kul.

Eftersträvade ni att väcka känslor i båda riktningarna?

– Ambitionen var en modern julkalender som överraskar. Vi drömmer alltid om att alla ska gilla det vi gör. Men så brukar det ju inte bli.

Tidigare artiklar

Mattias Lundell