SVT:s nyårsvaka – inte helt klockren

Jan Malmsjö: ”Tv missar – de går alltid över tolvslaget”

Foto: STEFAN JERREVÅNG
HÄR HAR TIDEN RUNNIT UT - IGEN Vill du fira tolvslaget punktligt ska du inte lita på SVT. I flera decennier har de missat övergången till nytt år och fjolåret var inget undantag. - Jag tror det diffade på några sekunder, säger Inger Söderman, producent för "Tolvslaget".
TV

Nyårsafton i tv - inte klockrent.

I decennier har SVT:s sändningar från Skansen missat tolvslaget.

- Visst kan man säga att vi lurat tittarna, säger producenten Inger Söderman.

Vid midnatt övergår år 2003 i 2004.

Och som vanligt vakar SVT in det nya året från Skansen. Precis som sina föregångare läser Jan Malmsjö Tennysons dikt ”Nyårsklockan”.

Diktläsningen avslutas punktligt vid midnatt - tror vi.

Men den som vill pricka in champagneskålen för det nya året exakt, bör inte stå framför tv-apparaten i kväll.

SVT erkänner

- Tv missar, de går alltid över tolvslaget.

- Jag tog ju tid redan på den tiden då Jarl Kulle läste och han drog också över. Det är skamligt (skratt)! Tv lurar svenska folket, säger Jan Malmsjö.

På SVT erkänner man att tolvslaget oftast missas. Men det handlar bara om sekunder.

- Det är väldigt svårt att tajma in det exakt när det är levande musik före diktläsningen. Jag tror att det diffade på några sekunder förra året, säger Inger Söderman, producent för ”Tolvslaget”.

Men i kväll ska det funka?

- Ja, vi satsar förstås ordentligt på att hålla tiden. Vi har fått frågan om det går att lägga in trailers strax före programmet men vi har sagt att de kan glömma det.

Facit i kväll

Den tidtagarintresserade får facit i natt. Och några sekunders försening är kanske inte helt avgörande för vårt fortsatta liv.

- Alla tittar nog inte på klockan. Och många har säkert druckit lite och märker ingenting (skratt), säger Inger Söderman.

De har läst

Dan Panas

ARTIKELN HANDLAR OM