Stockholms Nobelfest akterseglad av Oslo

TV

Med tv inleder Nobelfesten julfirandet med det svenskaste som finns, nämligen överdådet. De tårfyllda Oscarsgalorna kan slänga sig i väggen. Vilken brakfest är inte Nobel och julen krönt med the hand of His Majesty the King!

I det svenska stuket på upplevelseindustrin golvas vilken OS-sändning som helst redan i längden med säljande glitter till en folkbildning aromatiserad med särskilt stuk på budskapet om allas lika värde.

Ingen annan tv använder en elitgala för att synliggöra köket och serveringspersonalen som det bjussas på under Nobelfesten för att inte tala om lektionen i den svenskaste av gemenskaper, skålandet.

Återigen tack vare kungen. Vid detta enda tillfälle på året visar han elegant hur man håller glaset och hur man nickar åt höger och vänster innan man dricker.

Det gäller att passa på, eftersom svensk tv, till skillnad från tv i andra europeiska tv-monarkier, aldrig sänder från kungliga galamiddagar resten av året. När "Rapport" nyligen gjorde sin serie om monarkin glömde man sannerligen denna inte obetydliga gärning i allmänhetens tjänst.

Nygifta statsministerparet skålade exempelvis inte alls med svenska folket. De utspisades med geléhjärtan av John Crispinsson, i takt med hur Robinsontävlingens uppgifter sprider sig.

Men det mest tänkvärda i år låg på ett annat plan. Det blev påminnelsen om galan som grabbfest.

Det var inte ens tv, utan pressen som gjorde den revolutionerande markeringen med bilden på statsministern som betygsatte sin plats invid tronföljaren med att tala i mobilen. I ett fångade bilden Nobelfesten som dokudrama.

Också tronföljaren drabbas av vad varenda kvinna råkar ur för nån gång i livet, en oförskämd gubbe som bordskavaljer.

Situationer för varenda kvinna att identifiera sig med har tv struntat i hittills och det trots att en majoritet av publiken under sändningen är kvinnor. Tv har lyft fram galans damer som mannekänger för diverse hemsömmerskor, om de inte som sagt tillhört serveringspersonalen.

Inget enda program i någon annan kanal har nappat på Nobelgalans säljande kvinnoperspektiv. Inget program har gjorts där snillenas hustrur spekulerar. Aldrig nånsin förresten att tv ens en tiondels sekund synliggjort den brinnande kvinnoverklighet som finns i en bild av kön till damtoaletten.

För om Nobelfesten i Stockholm ska sätta Sverige på kartan behövs större känsla för publiken. De stora internationella kanalerna ägnar Stockholm knappast ens en minut.

Det är Norge som med fredspriset har pristagarna som lyfter evenemanget till just precis pristagarna.

CNN sänder som en självklarhet fredspristagarens anförande direkt och följer genast upp med stor efterföljande intervju inför publik med verkligt raka rör i frågorna. BBC trodde i sin bevakning att Oslo också delar ut de andra priserna, hur sant det än är att det akterseglade Stockholm gjort klassikern "Snillen spekulerar" engelskspråkig genom att plocka in programledare just precis från BBC och låta resultatet distribueras av BBC World.

En annan sak är att Nobelfesten för generationer svenskar blivit en fantastisk andra nationaldag vid årets mörkaste tid. Sändningen är lika generös som precis samma tv slår igen butiken på julafton. Efter Nobelfesten bjuds inga timslånga sändningar från festligt bord med glada gäster som inbjuder alla vara med. Av julafton gör tv enmansshowen Värsta jobbet. God jul! Särskilt till Lotta Bromé.

Kerstin Hallert

ARTIKELN HANDLAR OM