- Vi hoppar av ”Fame Factory”

Eleverna i krismöte efter TV 3:s nya regeländring

Foto: TV 3
VÄGRAR SJUNGA DUETTER TV 3 har presenterat en ny regel för hur utslagningen ur "Fame Factory" ska gå till. Nu är det tänkt att eleverna ska sjunga duett under den så kallade kvalfinalen - och det duettpar som får lägst poäng åker ut. Nu hotar eleverna med att hoppa av skolan om inte regeln ändras.
TV

I Skara råder rena myteristämningen.

I går kväll satt eleverna i ”Fame Factory” i krismöten.

- Vi har skrivit på ett kollektivt kontrakt. Om inte TV3 ändrar de nya reglerna hoppar allihop av, säger Marcus Öhrn.

Starten på vårterminen i ”Fame Factory” har varit skakig. Både eleverna och Bert Karlsson rasade när TV3 införde en ny ”mobbningsregel” och rektor Micke Grahn hoppade av innan TV3 fick backa.

Ny konflikt

Nu är det dags igen. Först presenterades en ny utslagningstävling under det mindre lyckade namnet ”jumbofinal”. Efter elevprotester döptes den om till ”kvalfinal” - de fem eleverna med minst poäng tävlar mot varandra och två får lämna talangsåpan.

Men ingen hade räknat med hur kvalet skulle gå till.

- För en vecka sedan fick vi veta att vi ska sjunga duett, säger deltagaren Marcus Öhrn.

Eleven med flest poäng av de fem kvalande får först välja partner.

- Med totalt tio deltagare betyder det att den som är sist får ta den som blir kvar. Alla är duktiga men alla sjunger väldigt olika - jazz, rock och så vidare, säger Marcus Öhrn.

Stor tidspress

Inte bara problemet att hitta ”rätt” duettpartner stör deltagarna - tidspressen blir också för stor.

- Vi har veckofinal på torsdag kväll och först efter den vet vi vilka fem som ska vara med i kvalfinalen. Och låtvalet och koreografin ska vara klara till måndag, säger Marcus Öhrn.

Kompisen Johan Becker fortsätter:

- Det är för mycket som står på spel. Vi är alla på olika nivåer och det är inte rättvist att någon annan påverkar vad man har för chanser att klara sig kvar.

Nye rektorn Bengt Palmers har noll förståelse för elevernas kritik.

- Det här är ett sätt att öva inför den verklighet som väntar dem efter utbildningen, säger han och kallar duetterna ”en kreativ utmaning”.

- Den här utbildningen och möjligheten att synas i tv är totalt unik.

Anna Jandler på TV3 är också bestämd:

- Vi ger absolut inte vika en tum den här gången. Det går inte att dalta, säger hon.

Bert diplomatisk

Bert Karlsson väljer en mer diplomatisk hållning.

- Ibland måste artister ställas inför den här typen av uppgifter. Samtidigt har de en poäng - det här är en viktig grej och de har inte mycket tid på sig att förbereda sig, säger han.

På fredag går elevernas tidsfrist ut.

- Vi hoppas så klart på en lösning. ”Fame Factory” är en fruktansvärt bra chans och det är ingen som vill lämna skolan, säger Marcus Öhrn.

Tidigare artiklar

Annika Johansson