Fenomenet ”Robinson” skärskådas i dokumentär

TV

Dagen efter finalen visas Folke Rydéns nygjorda dokumentär om fenomenet "Expedition: Robinson". Där avslöjas spelet bakom kameran och hur det egentligen gick till under den skakiga starten.

Folke Rydén är känd för sina nyhetsreportage och dokumentärer från hela världen. "Robinson" kan tyckas långt från de vanliga ämnen som Rydén brukar beröra, men han antog utmaningen.

- Jag såg en historia i berättelsen, "Robinsons" successtory. Det var en programidé som föraktades, det gick åt skogen från början, ett totalt fiasko hos både publik och recensenter. För en stund var förutsättningarna noll för både programmet och hela genren, säger han.

Programmet blev sen ett fenomen som han skildrar ur tre olika synvinklar, deltagarnas, tv-branschens och tittarnas. Han har rest över världen och intervjuat bland andra den dåvarande nöjeschefen på SVT, Pia Marquard och producenterna bakom den amerikanska Robinson, "Survivor".

- Vi har också pratat med 97 av 107 gamla deltagare och fått fram en del intressant statistik, berättar han.

Från början var han tveksam till programmet och undrade om det verkligen var sånt som SVT skulle syssla med. Sen för fem år sedan kom en fråga från SVT, Vill du ta över som programledare efter Harald Treutiger?

- Jag sa nej på direkten, jag hade blivit en helt värdelös programledare, Anders Lundin gör ett strålande jobb, men frågan fick mig att börja titta på programmet. När jag nu fem år senare fick frågan att göra den här dokumentären kände jag att det nog var meningen att jag skulle jobba på något sätt med "Robinson".

Fler artiklar

Corinna Björk