Här gjorde de upp finalen

Hemligt dokument avslöjar: Så ska de på "Plankan" dela på pengarna

Foto: SVT
En av de här vinner en halv miljon kronor i den stora "Robinson"-finalen i kväll. Men vinnaren kommer inte att behålla pengarna själv. I ett hemligt kontrakt har han eller hon lovat att dela med sig till sina övriga medtävlare på "Plankan". "Vi hade gått så långt att alla förtjänade att få en del av vinsten", berättar Daniel Insulander.
TV

Finalen i "Super-Robinson" var uppgjord i förväg.

Aftonbladet har som enda tidning tagit del av ett dokument som visar hur de fyra på plankan ska dela på vinstpengarna.

- Det kan bli bråk om det här, säger en deltagare.

I kväll är det final i "Super-Robinson". Fem deltagare finns kvar varav en kommer att åka ut direkt när programmet börjar.

De övriga fyra är klara för final - och den klassiska tävlingen "Plankan".

Vinnaren, som koras av svenska folket och de åtta deltagare som åkt ut efter sammanslagningen, tar hem "Robinson"-statyetten och en halv miljon kronor.

Men i dag kan Aftonbladet berätta att det finns ett hemligt avtal mellan de fyra finalisterna som står på plankan.

Skulle dela med sig

- Vi låg natten innan "Plankan" och snackade om pengarna. Då kom vi fram till att vinnaren skulle dela med sig till de andra finalisterna, säger Daniel Insulander, som blev klar för finalen redan förra veckan eftersom han vann "Robinson"-tävlingen.

Aftonbladet har som enda tidning tagit del av ett dokument som visar exakt hur överenskommelsen ser ut. I dokumentet, som finns i en av finalisternas ägo, står detta: "Vi har kommit överens om att dela upp pengarna. 12 000 netto till trean och fyran och 26 000 netto till tvåan. Vilket innebär 160 000 kronor till vinnaren".

Daniel Insulander förklarar:

"En skön samling"

- Vi tyckte alla att vi var en skön samling, coola människor. Vi hade gått så långt att alla förtjänade att få en del av vinsten, säger Daniel.

Eftersom tvåan i tävlingen är garanterad en vinstsumma på 50 000 kronor av SVT, får denna i och med överenskommelsen 100 000 före skatt.

- Vi tyckte att det var rimligt, säger Daniel Insulander.

I dag är dock synen på överenskommelsen dubbel.

Finalisterna är uppdelade i två läger - två deltagare som tycker att det var mest på skämt och två som anser att den bör hållas.

- Jag tycker att det var mest nåt vi sa just då och att det var lite av ett skämt. Jag vet inte om någon kommer att kräva pengarna på riktigt, säger en finalist.

- Om jag vinner kommer jag att ge pengar enligt vår överenskommelse. Jag känner det ansvaret, säger en annan finalist.

"Det kan bli bråk"

De två ståndpunkterna kan innebära konflikter när tävlingen är avgjord.

- Det kan blir bråk om det här, det är helt klart. Vi får se vad som händer, säger en deltagare.

Samtidigt kan Aftonbladet avslöja att en av de två som går till duell om den sista finalplatsen försökte hoppa av tävlingen.

Efter "Plankan" sökte personen upp SVT:s projektledare Gunilla Nilars och bad att den som ramlat av plankan först skulle få ta platsen i duellen.

Deltagare ville ge upp

- Det stämmer. Deltagaren sa att denna hade ont i fötterna och ville ge upp sin plats i duellen. Men jag tittade på fötterna och de såg okej ut så jag sa nej, säger Gunilla Nilars.

Det finns uppgifter som pekar på att deltagaren därför la sig medvetet i duellen.

Detta märks dock inte i programmet.

- Jag har heller inga uppgifter om att det var så. Jag tyckte att de kämpade båda två. Men det är omöjligt att vara helt säker, säger Gunilla Nilars.

Klas Lindberg