10 skäl att dissa vänner

Därför är vi urbota less på världens mest populära sitcom

Foto: kanal 5
Titta, skämtet föll platt till marken.
TV

Efter fem år närmar sig nu en av världens mest populära sitcoms sitt slut. Puls Martin Gelin listar tio skäl till varför vi är urbota less på ”Vänner”.

1. Central Perk

Man kan väl leva med att New York och Los Angeles har förbjudit rökning på offentliga platser - men när kommer förbudet mot vuxna män som dricker te ur olivgröna jätteskålar? Skulle någon tvinga mig att spendera en eftermiddag på Central Perk skulle jag hälla i mig en flaska lut.

2. Rachels barr

Hon är en av tv-historiens mest irriterande bratungar (eller i alla fall delad etta med Charlotte i ”Sex and the city”) och behandlar alla människor omkring sig som sina anställda. Vart man än åker i världen så vet man att om man träffar på en tjej med Rachel-håret så är hon alltid exakt likadan.

3. Phoebes upptåg

I början av serien var Phoebes avväpnande, ärliga stil banbrytande, och hon är väl egentligen den enda tjejen i ”Vänner” som man skulle kunna dela flygplansrad med utan att ta livet av sig. Men problemet börjar när folk ska förvandla henne till feministisk kämpe eftersom hon ”vågar vara sig själv”. Sanningen är att hon bara dejtar äldre, framgångsrika män, medan hon själv är helt utan talang eller ambition.

4. NY-stämningen

Det är meningen att ”Vänner” ska se ut som att den spelats in i bohemiska Greenwich Village i New York. I själva verket spelas den, likt de flesta sitcoms, in i Los Angeles. Till skillnad från andra sitcoms är de dock väldigt dåliga på att fejka den kaotiska New York-stämningen. För sedan när är New York en pastellfärgad, blommig, mysig stad där alla människor är vita och där två arbetslösa losers har råd med trerummare på 85 kvadrat?

5. När de parbråkar fast de är polare

Det här greppet var fräscht någon gång i begynnelsen av ”Seinfeld”. När Joey och Ross nu, 2004, än en gång börjar tjafsa om att ”du har aldrig tid för mig” och ”du fäller aldrig ner toalettlocket” luktar det mest mögel.

6. Urdryga Monica

Hon är hypokondrisk, älskar matlagning, har akut behov av att skaffa barn och skäms för att hon varit tjock. Det kanske finns folk där ute som tycker att det är charmiga egenskaper, men de flesta av dem dog nog på 1920-talet.

7. De som säger att de ”är” nån i serien

Inse att personerna i serien är totala töntar och livsfarliga förebilder för unga i dag. Har ni barn, låt dem lyssna på Eminem, Christina Aguilera eller Marilyn Manson, men låt dem inte se ”Vänner”.

8. Deras ålder

David Schwimmer (Ross) är 37 år gammal. Courteney Cox (Monica) är 39. Ändå ska de låtsas vara trovärdiga som drygt 20-åriga, vilsna ungdomar.

9. Ross

Kan någon, snälla, klippa till snubben.

10. Kläderna

Alla tjejerna har helt meningslösa Banana Republic-aktiga keffa kläder och är så duktiga på att framhäva sina revben och rumpknotor att de får Cameron Diaz att framstå som mullig modell.