Tina laddar för USA

–Jätteroligt att ge sig in på en så enorm marknad

Foto: DAVID HOLLINS ALL OVER PRESS
Tina Nordström är i nordöstra England för att testa nya köksmiljöer och öva upp känslan för språket.
TV

LONDON

Tina Nordström ska bli stjärna i USA.

Nu börjar inspelningen av ”Scandinavian Cooking” – en serie som kan göra Tina till ett världsnamn.

–Det är ju jätteroligt att ge sig in på en sådan enorm marknad som USA ändå är. Det är klart att man vill lyckas, säger Tina.

Foto: All over press
Här förbereder sig Tina Nordström för sin karriär som tv-stjärna i USA. Långt uppe i norra England har hon varit en vecka för att laga mat och lära sig det språk man använder i köket. – Jag har inte suttit i lektioner varje dag utan jag gjort saker för att bygga upp mitt självförtroende, säger hon.

Inom kort börjar de 13 programmen att spelas in på olika platser i Sverige. Första programmet görs i Abisko och Jukkasjärvi och ska handla om mat från Lappland.

Men Tina Nordström kommer också att laga mat i Stockholms skärgård, i Dalarna, Småland, Skåne, på västkusten och rader av andra platser i Sverige.

Finslipar språket

– Det ska spelas in på engelska, det blir mat och kultur och äventyr. Det ska sändas i USA, i deras public service-kanal PBS, berättar Tina.

– Vi kommer också att berätta om traditioner som valborgsmässoafton och midsommarafton.

Tina har tagit med sig redaktören för ”Mat” Martin Sundborn som hjälper henne att göra serien på engelska.

– Vi har ju skämtat lite om Tina ska använda ordet ”jättegott”. Det är lite av en myt att hon använder det så mycket, vi tonade ned det lite. Vi har skojat om ”giant-good” och sånt. Men det är inget man skriver in i ett manus, säger Martin Sundborn.

För att slipa språket lite extra har Tina Nordström tillbringat en intensiv vecka i norra England i en liten by strax utanför staden Windermere.

Hur skulle du beskriva utbildningen.

– De har sytt ihop ett speciellt program för det jag vill uppnå. Jag sitter väldigt lite och läser. Det är avkoppling, det är yoga, långa promenader. jag har stått på en marknad för att få prata med folk.

– Det var kanonroligt. Jag har sålt fetaost och oliver och tagit betalt. I går var jag på en restaurang och stod vid sidan av i köket för att lyssna på de ord man använder:

– Och jag har lagat mat åt familjen jag bodde hos. Det blev musselsoppa, tomatmarmelad, ost och kompott.

Hur blir det med Sveriges Television?

– Vi har en öppen diskussion som vi nog kommer att ha under hela året.

Men SVT vill att du gör fler program för dem?

– Ja, och det vill jag också.

Du tänker inte gå till någon annan kanal?

– Nej.

Har någon frågat om du vill göra andra program utan mat?

– Nej. Jag vill inte göra något annat heller. Jag vill gärna ha en kastrull framför mig för att känna mig trygg.

Hoppas du på att jobba med internationella program?

– Ja, det är klart att man vill lyckas. Det är ju jätteroligt att ge sig in på en sådan enorm marknad som USA.

Trots arbetet försöker Tina också renovera det nyinköpta huset.

– Vi bor där nu. Köket blir jättefint, det kommer om ett par veckor.

Ska ni skaffa barn? Du verkar ju ha så mycket att göra?

– Nej, vi ska inte skaffa barn just nu. Det kommer nog tid till det också.

Leif Kasvi

ARTIKELN HANDLAR OM