Bingolotterna säljs på kredit till fängelser

Spelberoende fångar köper lotter på nätet

1 av 2
LOCKAR MED FINA PREMIER "Bingolotto", med programledaren Leif "Loket" Olsson, får hård kritik för att det går att prenumerera på lotterna vina internet.
TV

"Bingolotto" säljer tusentals lotter på kredit till spelberoende fångar med stora skulder.

Trots att det är olagligt för lotteriarrangörer att sälja lotter på kredit.

- Det är en katastrof för dem som drabbas, säger Margot Jelinek, kriminalvårdare på

Färingsöanstalten.

Det är tidningen Resumé som uppmärksammar krisdrabbade "Bingolottos" allt djärvare metoder för att få upp lottförsäljningen.

På programmets hemsida lockar spelföretaget med fina premier om man blir prenumerant. Räkningen skickas först senare.

Detta trots att det i lotterilagen uttryckligen står att det inte är tillåtet för den som ordnar ett lotteri "att lämna kredit för insatser i lotteriet".

En orsak till den hårda lagen är att komma åt det ökande spelberoendet.

Får stora skulder

- Men eftersom "Bingolotto" skapat ett fristående bolag som köper fakturorna och i sin tur fakturerar spelarna träffas de inte av lagen, säger Pernilla Sandgren, jurist på Lotteriinspektionen.

De juridiska manövrerna drabbar dock de spelberoende.

- Jag kom på en av de spelberoende internerna med att ha köpt lotter för 4 000 kronor på kredit. Hon har redan stora skulder och har inte en tanke på att betala fakturan. Det är upprörande att det kan gå till så här, säger Margot Jelinek som är kriminalvårdare för ett 40-tal kvinnliga fångar.

De vräker ut lotterna

- Jag vet ett tiotal intagna som prenumererar - och "Bingolotto" har över huvud taget inte kollat deras kreditvärdighet. De bara vräker ut lotter till en postbox - till kvinnor som är spelberoende. Det är katastrof, säger hon.

Marknadschefen på "Bingolotto" Hans Sahlin medger i Resumé att de inte gör någon kreditprövning, men menar att de stänger av de spelare som hamnar hos inkasso.

Godkänd lösning

Leif Flatow är lotteriföreståndare på "Bingolotto".

- Vi har diskuterat med stödföreningen för spelberoende och de säger att "Bingolotto" inte lockar till eller är något hot mot spelberoende. Dessutom är lotterilagen riktad mot ATG- och Svenska Spel-ombud. Därför har Lotteriinspektionen godkänt vår lösning, säger Leif Flatow.

- Skitsnack. Spelberoende tar till alla knep de kan för att få spela. "Bingolotto" uppträder oerhört cyniskt bara för att få upp lottförsäljningen, säger Margot Jelinek.

Klas Lindberg