Höstens stora såpakrock

Kanalerna laddade inför fajten om tittarna

1 av 2
SÅPIGT VÄRRE Två dokusåpor slåss om tittarna i morgon kväll. Både ”Expedition Robinson” och ”Farmen” börjar 19.30. Palmer och stränder mot farmarliv i skärgården.
TV

I morgon börjar striden om tittarna.

"Farmen Skärgården" vs "Expedition Robinson".

- Vi är laddade och redo för strid, säger Anders Knave, programchef på TV 4.

- TV 4 får det nog inte helt lätt, säger Calle Jansson, programchef på TV 3.

I går startade "Expedition Robinson" på TV 3. I kväll startar "Farmen Skärgården" på TV 4. De båda tidigare framgångsrika dokusåporna sänds vid halv åtta på vardagskvällarna.

En riktig programkrock.

Strand mot farm

Vad ska vinna tittarna? Sandstränder och palmer eller farmarliv på en skärgårdsö?

- Vi startar vi någon minut innan tablålagd tid så att tittarna ska hinna komma in i handlingen innan "Farmen" startar. Sedan ser vi till att inte lägga våra reklamavbrott samtidigt som TV 4, säger Calle Jansson, programchef på TV 3.

Båda kanalerna är främst ute efter den unga och så, för annonsörerna, attraktiva publiken.

- Vi har med "Idol 2004" lyckats vinna över en stor, ung publik. Vi är jättenöjda med tittarsiffrorna och vi tror att framgångarna med "Idol 2004" stärkt oss inför starten av "Farmen, säger Anders Knave, programchef på TV 4.

- "Farmen" har ju inte fungerat så bra i den unga målgruppen medan TV 3 redan är framgångsrika där, säger Calle Jansson.

Varför tittarna kommer att välja "Expedition Robinson" respektive "Farmen Skärgården" är de båda programcheferna rörande överens om.

Hård kamp

- Sammantaget är "Expeditio Robinson" ett fantastiskt program med en fantastisk cast och en fantastisk programledare, säger Calle Jansson.

Anders Knave tror att "Farmens" nya, yngre profil med yngre deltagare och fler spänningsmoment kommer att väcka en nyfikenhet hos tittarna.

- Och det här är den bästa säsongen av "Farmen" någonsin, säger han.

Är kampen om tittarna så hård som den ser ut att vara i tablåerna?

- I höst är den hårdare än någonsin. TV 3 har sagt att de ska försöka gå om oss så vi är två kanaler som båda satsar hårt och har starka hösttablåer, säger Anders Knave.

Linda Hjertén