- Jag har varit legosoldat

Robinson-
Dennis åkte till Jugoslavien för att slåss i kriget

1 av 3 | Foto: ROGER LUNDSTEN
pappas flicka Dennis Fernholm har nu skaffat familj. Här är han tillsammans med dottern Nathalie, 5. Under 90-talet umgicks han i högerextrema kretsar. Under en period var han legosoldat i kriget på Balkan.
TV

Dennis Fernholm har figurerat i högerextrema kretsar.

Med "Expedition Robinson" har hans förflutna hunnit i kapp honom.

- Jag har varit legosoldat i Jugoslavien, och nu finns jag med i en massa register, säger Dennis Fernholm.

robinson 2004

Dennis Fernholm, 32, har blivit den stora favoriten i "Expediton Robinson". Men i samma takt som hans popularitet ökat har hans förflutna hunnit i kapp honom.

Dennis Fernholm ska enligt uppgift figurera i Säpos arkiv och andra register över högerextremister - för att han varit legosoldat.

- 1993 ringde en lumparkompis som är kroat och frågade om jag var intresserad av att åka till Jugoslavien och delta i striderna där som legosoldat. Jag har ett stort militäriskt intresse, är äventyrslysten och hade inget annat för mig så jag åkte.

I största hemlighet åkte han ner med en specialpluton.

- Man har ju illusioner av hur det ska se ut men jag fick snart klart för mig att det inte var så det var upplagt. Det var inget jag ville ställa upp på. Det fanns killar som var nynazister och det var personer som man inte ville ha med sig ut i strid. Efter fjorton dagar packade jag mina väskor och åkte hem.

Blev utesluten

Vändningen kom 1994 då han startade ett taxibolag i Borås.

- Många invandrare började köra för mig och i dag är några av dem nära vänner. Jag har bara positiva erfarenheter av invandrare.

Men tiden som legosoldat förstörde alla chanser att få ägna sig åt sitt militäriska intresse igen.

- Jag vet att jag figurerar i vissa register och har blivit utesluten ur alla frivilligorganisationer, Hemvärnet och FBU på grund av det. I våras sökte jag till Älvsborgsbrigadet Hemvärnet och fick avslag, det där förföljer mig fortfarande efter tio år. I dag ångrar jag självklart att jag åkte, mycket är förstört efter det.

Främlingsfientlig

I övre tonåren var han och kompisarna omtalade i hemstaden Skene.

- Vi tränade mycket, klädde oss på ett visst sätt och hade rakade huvuden. Folk uppfattade oss som som extrema för att vi avvek från alla andra. Jag hade åsikter som uppfattades som främlingsfientliga men det är inget jag står för i dag.

TV 3 kände till Dennis förflutna. Robert Aschberg är programledare för "Expedition Robinson", han är också styrelseledamot i Expo - en organisation som studerar och kartlägger antidemokratiska, högerextrema och rasistiska tendenser i samhället.

Godkändes för tv

- Jag kände till innan han kom med i expeditionen att han rört sig i högerextrema kretsar. Jag deltog i slutcastingen och kände till hans namn, säger Robert Aschberg.

Det var dock inget hinder för att Dennis skulle få bli en av deltagarna i "Expedition Robinson".

- Vi vill inte döma eller välja bort någon deltagare efter personens politiska åsikter utan vi går på handlingar.

Har du sett hans namn i Expos register?

- Det vill jag inte svara på, men det är inget hinder för att vara med i "Expedition Robinson", vi har ingen politik åsiktskontroll.

Susanne Nylén