Gick upp 16 kg på 21dagar

Robertos skräpmatsdiet gav rena chockresultat: Jag skulle aldrig göra om det här

Foto: Ingrid Plyhm
Blev en soffpotatis På första bilden väger Paolo Roberto 69, 2 kg och har ett midjemått på 82 cm. På andra bilden väger Paolo 84,7 kg och har ett midjemått på 93,5 cm. Han rasade i sina testvärlden på bara tre veckor.
TV

Han började som elitidrottare och slutade som soffpotatis.

Efter tre veckor på skräpmatsdiet - utan motion - har Paolo Roberto ökat 16 kilo i vikt .

Och försämrat sina blod- och levervärden till chocknivåer.

- Läkaren sa att det här är värden som tar livet av en, säger Paolo Roberto.

Den före detta proffsboxaren Paolo Roberto har i tre veckor ätit skräpmat och helt slutat motionera. Allt för en ny dokumentärserie i TV 3 som startar i kväll. I "Vi äter ihjäl oss" kommer tittarna att följa Paolo Robertos gradvisa förvandling från vältränad idrottsman till fläskig soffpotatis.

Aftonbladet var med under Paolos sista dag på skräpmatsdieten.

På Bosön i Stockholm fick han i måndags genomgå ett antal tester.

Och resultaten var chockerande.

- Jag har gått upp 16 kilo i vikt och mitt midjemått har ökat från 82 centimeter till 93,5. Men det jag är mest chockad över är att min kondition försämrats så drastiskt, säger Paolo Roberto som efter en minut på löpbandet var nära att kollapsa.

Inte bara det yttre har förändrats på Paolo Roberto under de senaste veckornas lättja och frosseri.

Kraftigt sämre

Hans blodvärden har kraftigt försämrats. Insulinnivån i blodet är 20 gånger så hög som för tolv dagar sedan. Kolestorolvärdet är 15 procent högre.

- Jag ser ju själv att jag blivit tjock. Men att jag så snabbt skulle tappa i kondition och muskler och att mina artärer, min lever och mitt hjärta skulle påverkas trodde jag inte, säger han.

De tre senaste veckorna beskriver Paolo Roberto som ett helvete.

Från ett liv där han satt kroppen och motionen i fokus, där varje gram har räknats, var det en psykisk påfrestning att plötsligt tvinga sig att ligga i soffan.

- Min fru har inte uppskattat detta. Jag har fått sova i gästsängen sedan detta startade eftersom jag svettats så kraftigt. Och sex har inte ens varit att tänka på. Min fru har inte haft någon lust alls och själv har jag inte heller varit så intresserad. Jag har mest orkat kolla på tv, säger Paolo Roberto.

Hur ska du gå ner i vikt nu?

- Genom att återgå till mitt vanliga liv. Jag har gått ner i vikt förut. Som boxare måste man ha koll på varje gram och gå ner i vikt inför matcherna.

- Jag ska självklart dra ner på intaget av mat och äta nyttigare. Och så ska jag börja träna igen. Men det kom som en chock att konditionen och muskelmassan försämrats så mycket så jag börjar inse att jag inte bara kan börja träna som förut på en gång. Jag räknar med att ha gått ner det mesta om två månader, säger Paolo Roberto.

- Han ska absolut inte börja att träna på max. Att springa med 16 kilos övervikt belastar både leder, knän och hjärta, säger idrottsfysiologen Lennart Gullstrand.

"Väldigt bra idé"

Syftet med experimentet är att visa vad som händer med våra kroppar när vi rör oss för lite och äter onyttigt.

- Och det var en väldigt bra idé på pappret. Men det har varit jobbigt privat, psykiskt och fysiskt och jag har ångrat många gånger att jag ställde upp. Jag skulle aldrig göra om det igen, säger Paolo Roberto.

Han är nu sjukskriven från sitt jobb från och med i dag och på obestämd tid framåt.

Linda Hjertén

ARTIKELN HANDLAR OM