Strix kände till knarket

TV 3 vet vem som rökte marijuana på ön - personen riskerar diskning

Foto: STEFAN MATTSSON
BERÄTTADE FÖR PRODUKTIONSTEAMET Efter Aftonbladets avslöjande i går (infällt) har TV 3 tagit redan på vem av deltagarna som rökt knark. Men nu visar det sig att en deltagare berättat vad som hade hänt för Strix - redan nere på ön.
TV

En deltagare berättade för produktionen om att en annan rökt marijuana på "Robinson"-ön.

Men inget hände.

- Jag blir förbannad när cheferna säger att de inte visste om det, säger deltagaren.

Aftonbladet avslöjade i går att en av årets deltagare i "Expedition Robinson" fått knark av en malaysisk kille i produktionen.

- Jag rökte marijuana på ön, jag fick gräset under en tävling, berättade deltagaren.

TV 3 och Strix blev i fredags chockade när Aftonbladet ringde upp dem.

- Jag har inte hört ett ljud om det här, inte en viskning, sa då programledaren Robert Aschberg, som också är styrelseordförande i produktionsbolaget Strix.

Nu visar det sig att en annan deltagare berättat för produktionspersonal redan under inspelningarna om att en person rökt marijuana.

- Jag sa namnet på deltagaren och berättade om att den personen hade fått tag på gräs och rökt på.

Deltagaren berättade det för en Strix-medarbetare ur filmteamet som fanns på plats.

"Inget hände"

- Det verkade som att den personen såg allvarligt på det men sen hände inget, säger deltagaren, som nu är upprörd över att TV 3:s programchef Calle Jansson och Robert Aschberg varit helt ovetande om knarkskandalen.

- Det är så typiskt att det aldrig når upp till chefsnivå, att man berättar för personerna vi träffar om allvarliga saker och så får de som bestämmer inte veta det i alla fall, säger deltagaren.

Flera i produktionen samlades i går och vet nu vem deltagaren är som rökt marijuana.

"Det här är fusk"

- Vi har lyckats få reda på vem det berör, genom olika påtryckningar på deltagarna. Det här är fusk och det kommer att innebära påföljder, säger Calle Jansson.

Vad är ert nästa steg?

- När vi fick er historia bekräftad bestämde vi oss för att ta reda på om det som hänt är rimligt och när det skulle ha skett. Vi ser det som otroligt allvarligt. Vi är ännu inte helt hundra på att det är så som personen säger.

"Kan påverka slutet"

Hur ser ni på att en annan deltagare berättat för produktionspersonal om det inträffade men att informationen inte har nått er?

- Det stämmer, vi har också fått de uppgifterna, och vi har meddelat produktionen som tittar på om detta stämmer.

Kommer deltagaren att kunna bli diskad?

- Ja.

Kommer detta att påverka den fortsatta sändningen av "Expedition Robinson"?

- Nej, men eventuellt kan det påverka slutspurten. Om det är en person som går till final kan vi agera och säga att personen brutit mot reglerna och då diskas. Sedan är det upp till personen att agera eller gå ut och erkänna. I annat fall är den tävlande redan ute.

Kommer ni kräva att Strix gör en lokal utredning i Malaysia?

- Nej, Strix anlitar en massa människor lokalt under inspelningarna och det är synd att det fallerar men vi kan inte klandra Strix för det.

Susanne Nylén