Olindas hemliga liv

1 av 5
TV

Olinda.

Sällan har en dokusåpadeltagare väckt så mycket känslor som Olinda Borggren i ”Paradise Hotel”. På fredag visas det sista avsnittet i TV 4, och i dag berättar Aftonbladet hela historien om Olinda.

Från barndomen och modellkarriären, till kärleken och den egna ön i Stockholms skärgård – som kan vara värd upp till

7 miljoner kronor enligt mäklaruppgifter.

Familjen

”Mamma har smalare läppar”

Olinda är enda barnet till Jan och Viviann Borggren. Föräldrarna skildes i juni 2003, och båda bor kvar i Stockholm. Jan Borggren bor på Östermalm och arbetar som bilförsäljare. Olindas mamma Viviann bor på Gärdet och är butiksansvarig i en klädbutik. Precis som Olinda har hon arbetat som modell.

–Då hette det mannekäng och mamma var en riktig supermodell på 60- och 70-talen. Hon gjorde alla stora visningar och bodde i Schweiz i 16 år. Det syns att vi är mor och dotter men jag är blond som min pappa. Mamma har smalare läppar, haha. Det är roligt att vi har valt samma bana med mode och kläder.

Dokusåpastjärnan har en helt egen ö i Stockholms skärgård

Olinda fick ön av pappa

Olinda äger en egen ö i Stockholms skärgård. Det är en av Trollholmarna i Grindafjärden. Ägorna är på totalt 116 hektar, varav 114 är vatten, och på ön står huvudbyggnad, gästhus och en stor brygga.

Ön, vattnet och huset var en gåva till Olinda från hennes far 1992. Han köpte ön 1985 för 500 000 kronor. I dag är taxeringsvärdet 2 038 000 kronor. Men enligt mäklaruppgifter kan ön, vattnet och huset vara värt upp till 7 miljoner kronor.

Uppväxten

”Jag var blyg”

Olinda Joy Elisabet Borggren föddes den 30 september 1976. Hon växte upp i Stockholm och har bott på olika ställen på Östermalm och Lidingö.

Efter samhällsvetenskapligt program tog hon studenten vid Östra Reals gymnasium med avgångsbetyg 2,7.

–Jag var blyg och tillbakadragen i skolan. Det är nog inte många som skulle känna igen mig som jag var då, säger hon.

Familjen Borggren reste mycket, och tillbringade många semestrar i Spanien där de hade en bostad.

Efter många år utomlands har Olinda flyttat tillbaka från London till Sverige, även om hon egentligen trivs bäst i södra Europa eller i någon storstad. Olinda bor tillsammans med sin mamma på Gärdet i Stockholm och letar efter en egen bostadsrätt.

Karriären

”Fotomodell är sjukt oglamouröst”

Olinda började som modell som tonåring. Hon blev tillfrågad utanför gymnasiet av en agent som tyckte hon var söt.

Efter studenten bar det av till Paris, London, Milano och New York.

– Jag arbetade som modell tills jag fyllde 23. Det är ett sjukt oglamouröst jobb. Man flänger fram och tillbaka beroende på var jobben finns.

I dag arbetar hon som frilansande mellanhand mellan modehus och försäljare och har sin bas i London. Hon reser till fabriker och modemässor på jakt efter kläder. Våren 2004 gjorde Olinda ett inhopp som modell, nu som utvikningsflicka i Slitz.

Kärleken

Om sin förlovning: Han var otrogen, det aset

Olinda har parats ihop med såväl supermodellen Markus Schenkenberg som ”Paradise Hotel”-deltagarna Andreas Wildh och Patrick Larsson.

– Nej, jag är singel. Jag har inte haft tid att dejta, jag får fokusera på det till sommaren.

Men tidigare har det varit allvar. När Olinda var 21 år förlovade hon sig med en fransman som hon trodde var drömprinsen.

– Inga mer förlovningar. Efter ett och ett halvt år var han otrogen det aset. Jag dumpade honom stenhårt och sa att han kunde ta sin förlovningsring och stoppa upp den där solen inte skiner. Jag var fruktansvärt besviken, jag trodde att vi skulle gifta oss. I dag är jag ganska glad att jag inte gifte mig.

Ätstörningarna

”Jag mådde så fruktansvärt psykiskt dåligt då”

Olinda led av anorexi under så gott som hela sin modellkarriär. Hennes första agentur krävde att hon skulle gå ner fyra kilo. Till slut vägde hon bara 38 kilo, och föräldrarna hämtade hem henne. I Sverige fick hon sjukhusvård och byggde upp kroppen med sjukgymnastik.

– Ju smalare du är desto fler jobb får du, tyvärr. De flesta tjejer hade någon form av ätstörning. Många tog bantningspiller och det var mycket droger även om det är något jag aldrig höll på med.

Nu är Olinda frisk men säger att det fortfarande finns risk att ätstörningarna kan bryta ut igen.

– Jag är frisk men man vet ju inte hur jag skulle reagera om det händer något traumatiskt. Men jag mådde fruktansvärt psykiskt dåligt då och tror aldrig att jag återgår till det beteendet. Livet är för kort, jag insåg att det kunde ta slut när som helst när jag var sjuk.

Paradise Hotel

”Det blir inga fler dokusåpor”

Olinda blev egentligen kontaktad av produktionsbolaget MTV Mastiff för en annan doku-såpa som aldrig blev av. Tanken var att TV 3 skulle göra en svensk version av amerikanska ”Simple Life” med Paris Hilton och Nicole Richie.

– Jag skulle vara den fattiga tjejen och min kompis skulle vara rik. Jämfört med henne är man peanuts. De behövde en galen brud och då ville hon ha sin bästa kompis.

Men i stället blev det ”Paradise Hotel”.

– Jag hade just genomgått en hektisk period och jag behövde komma bort och få semester. Jag ångrar inte ”Paradise Hotel ” men nu blir det inga fler dokusåpor för min del.

Joe Millionaire

Hyllas på nätet

Hösten 2003 medverkade Olinda i den amerikanska dokusåpan ”Joe Millionaire”. Säsongen visades aldrig i Sverige.

– Jag var ute och gick med min tax Gaston i Stockholm när de kom fram och frågade om jag ville vara med.

Hon gjorde intryck även på den amerikanska tv-publiken. En tittare har upprättat en hemsida på internet till hennes ära.

Pengarna

Kläder för en halv miljon kronor

I ”Paradise Hotel” har Olinda framställt sig som en överklasstjej som gärna lägger pengarna på kläder. I en normalstor resväska får hon plats med kläder och accessoarer värda en halv miljon kronor.

– Jag betalar alla kläder själv, jag är inte sponsrad. Jag arbetar hårt helt enkelt, säger hon.

Olinda arbetar och betalar skatt i London och hade ingen inkomst i Sverige enligt taxeringen 2003. Hon vill inte berätta hur mycket hon tjänar.

– Eftersom jag är frilans så varierar min inkomst. Men jag har så att jag klarar mig.

Har en egen paradisö– värd upp till 7 miljoner Så dumpade hon franske pojkvännen Led av anorexi – och vägde 38 kg

Karin Wik, Josefine Elfström