SVT klipper bort våldet i ”Coachen”

Kvällens avsnitt har censurerats

1 av 3 | Foto: SVT
FÖR VÅLDSAMT FÖR SVT Kvällens avsnitt av dramaserien "Coachen" innehåller våldsscener som är så starka att SVT censurerat dem.
TV

Dramaserien ”Coachen” är en så våldsam historia att kvällens avsnitt censurerats av SVT.

- Det ansågs vara för psykologiskt jobbigt, säger regissören Simon Kaijser om den bortklippta scenen.

Ändå sänds serien redan klockan 20.00 på måndagar.

Dramaserien är en mörk och våldsam historia. Så våldsam att kvällens avsnitt censurerats av SVT.

- Vi vill helst inte sända så våldsamma saker så tidigt som klockan åtta.

- Nu sänds inte den här scenen så tidigt utan snarare kvart i nio. Men vi valde ändå att klippa bort en del av scenen, säger Daniel Alfredson, dramachef på Sveriges Television i Stockholm.

Pistolhot togs bort

Regissören Simon Kaijser och produktionsteamet fick jobba fritt under inspelningarna. SVT sade sitt först när materialet var klart. Detta resulterade i att delar av en scen där en av ”Coachens” karaktärer pistolhotas togs bort.

- Först ville jag inte klippa bort den biten eftersom jag tycker att scenen förlorar lite av sin ”utlösning”.

- Men på sätt och vis är jag glad att SVT släppt igenom resten med tanke på den tidiga sändningstiden. Jag tycker själv att den scenen är hemskt jobbig, säger Simon Kaijser.

Om nu serien är så våldsam, varför väljer SVT en sån tidig sändningstid?

- Ja, det kan man ju fråga sig. Vi har gjort några sådana här serier med våldsamma scener även tidigare och vill ha en bredd på den här måndag 20.00-tiden. Men vi varnar känsliga tittare innan, säger Daniel Alfredson.

- Det är möjligt att ”Coachen” skulle haft lättare att hitta sin publik om den haft en senare sändningstid. Samtidigt har vi chansen att locka en större publik klockan åtta, säger Simon Kaijser.

Öppnar för granskning

SVT:s informationsdirektör Helga Baagøe tycker att man ska vänta med eventuella diskussioner till efter att programmet har sänts.

- Vi ska inte granskas i förväg, då är vi inte fri television. Tycker man att vi gör fel så får man granska oss i efterhand, säger hon.

Så säger lagen om våld i tv

Pontus Hammarlund, Linda Hjertén