Jacob i julens stora deckare

"27 sekundmeter, snö" spelas in på kalla Kebnekajse

1 av 2
SNÖYRA Inspelningens utomhusscener är en utmaning mot vädrets makter. På Kebnekajse kan snöbyarna blåsa upp snabbt.
TV

Tjugo graders kyla, storm och tunna äppelknyckarbyxor.

Kebnekajse utmanar skådisarna under inspelningen av pusseldeckaren "27 sekundmeter, snö".

-Det blir en hel del kalla tår, säger Jacob Ericksson.

Solen gnistrar i snön vid Kebnekajse fjällstation. Temperaturen ligger mellan 16 och 20 minusgrader men i vindbyarna sjunker den betydligt lägre.

I det svindlande vackra landskapet tar just nu SVT:s stora julsatsning form.

Äventyrligt

Nyligen startade inspelningen av "27 sekundmeter, snö", en deckare i bästa Agatha Christie-stil som utspelar sig i fjällen på 1930-talet.

-Det är den mest äventyrliga inspelning jag varit med om, säger Jacob Ericksson.

Han spelar huvudrollen som guiden och läkaren Sven. I serien tar han en grupp människor på en skidtur på kalfjället men de överraskas av en häftig snöstorm och söker skydd i ett övergivet hus. Insnöade där sker plötsligt ett mystiskt mord.

Inför dagens tagningar har Jacob Ericksson svidat om till en riktig Biggles-kopia: Äppelknyckarbyxor, skinnpaj, Biggles-mössa med matchande glasögon.

-Det är ju grymt snyggt men inte så funktionellt. Man var inte så smart klädd 1939, det fanns inga scooteroveraller direkt.

"Inte förfrusit mig än"

Inspelningen blir en utmaning inte minst mot vädrets makter för Jacob Ericksson och kollegorna Gunilla Röör, Jan Myrbrand och Niklas Falk. Att skida fram på kalfjället i tunn skinnjacka är ingen lek.

-Det blir en hel del kalla tår men än har jag inte förfrusit mig, säger Jacob Ericksson med ett skratt. Man hoppar helt enkelt in i värmetälten och tinar upp så fort man får chansen.

Slutförs i Boden

Är du bra på att åka skidor?

-Jag har varit bra och efter det här kommer jag bli grym.

Efter veckan på Kebnekajse fjällstation väntar inspelning i studion i Boden fram till mitten av maj.

"27 sekundmeter, snö" sänds i SVT i två avsnitt lagom till jul.

SPELAR LÄKARE Jacob Ericksson spelar huvudrollen som guiden och läkaren Sven i SVT: stora julsatsning "27 sekundmeter snö". "Det är den mest äventyrliga inspelning jag varit med om", säger han. Foto: TOMAS MIKAELSSON

SVT sänder två avsnitt under julhelgen

Titel: "27 sekundmeter, snö". Sänds: I två avsnitt i SVT julen 2005. Regi: Tobias Falk. Manus: Lovisa Milles efter Kjerstin Göransson-Ljungmans roman. I rollerna: Jacob Ericksson, Gunilla Röör, Jan Myrbrand, Niklas Falk och Mylaine Hedreul med flera.

Karin Lindstedt

ARTIKELN HANDLAR OM