Alexandra blir minister

Rapaport studerade Mona Sahlin inför nya rollen: ”Skönt att spela en kvinna med makt”

Foto: BJÖRN LINDAHL
MILJÖMINISTER Alexandra Rapaport spelar huvudrollen Charlotte Ekeblad – en nyutnämnd miljöminister som försöker förena ett lyckligt familjeliv med ett liv i rampljuset.
TV

Tystnad! Tagning!

Här blir succéboken ”Kronprinsessan” tv-serie.

Och Alexandra Rapaport miljöminister.

– Det är skönt att få spela en kvinna med makt. Det händer inte ofta, säger hon.

Karaktären Charlotte Damgaard blir Charlotte Ekeblad.

Den danska succéboken ”Kronprinsessan” blir SVT-serie som tar upp svenska politiska frågor och handlar om en svensk miljöminister.

Men författaren Hanne-Vibeke Holst, vars bok tv-serien baseras på, är dansk. Och regissören Kathrine Windfeld likaså.

Holst övervakar

– Dansk radio har haft option på att göra film eller tv-serie av ”Kronprinsessan” men de hade ingen tro på det. Allt drog ut på tiden och nu gick turen till SVT istället. Jämställdheten står högt på agendan i Sverige. I Danmark är jämställdhetsfrågan en gäspning, säger Hanne-Vibeke Holst som själv varit med under två inspelningsdagar.

Till en början var hon förvånad över att Alexandra Rapaport fick huvudrollen.

– Ja, hon är så liten och späd (skratt). Charlotte är ju lång och bred. Men Alexandra har den rätta blicken och är glad över rollen, det är viktigt.

Åkte till Bryssel

”Kronprinsessan” blir en serie i fyra delar och inspelningarna pågår just nu i Stockholm.

Även Lena Carlsson och Kajsa Ernst är med i dagens scener som handlar om hur tre kvinnliga ministrar träffas i sin så kallade kaffeklubb. Ett kvinnligt nätverk mycket likt det Mona Sahlin, Margot Wallström och Anna Lindh hade.

Boken är inspirerad av Mona Sahlin-affären. För att förbereda sig för huvudrollen har Alexandra Rapaport följt just Mona Sahlin och miljöminister Lena Sommestad.

– Jag åkte till Bryssel och var med på ministermöten och fick en inblick i hur de jobbar. Nu har jag fått en förståelse och en helt annan respekt för det de gör, säger Alexandra Rapaport.

”Jag är trött i dag”

Nu äter hon kladdkaka ungefär tjugo gånger medan scenen tas om och om och om igen.

– Jag är trött i dag och har repliker med ord som jag inte brukar till vardags.

Hon snubblar på ord som ”intellektuellt tjänstefel” och ”behagsjuk”.

– När det är ett språk som är främmande försöker jag undvika att fastna i polisfilmsfällan, det vill säga att trycka på alla ord man inte förstår för att man tror att de är viktiga. Men det är ingen barnlek, det är svår text.

Sänds före valet

Replikerna handlar om att en skild kvinna inte kan bli statsminister.

– Helt sjukt, vilken tur att vi gör den här serien. Det är på tiden att vi får en kvinnlig svensk statsminister och jag hoppas att serien kommer att visas i mars nästa år före valet så att vi kan väcka frågor, säger Rapaport.

Manus efter Hanne-Vibeke Holst

Susanne Nyhlén