Vägverket rasar mot TV4-succén

”Sveriges värsta bilförare” får skarp kritik från trafikexperter

Foto: FRIDA LENHOLM
bryter mot lagen i tv I TV4:s ”Sveriges värsta bilförare” kör personer som har körkort - men som inte kan köra - mot rött ljus och mot enkelriktat i tät Stockholmstrafik. ”Det är en sak att låta folk göra bort sig i tv, det händer ju varje dag, men här utsätter de sig själva och andra för fara”, säger Claes Tingvall, Vägverket.
TV

De kör mot rött. De kör mot enkelriktat. De kör mot gående.

Nu rasar Vägverket mot TV4:s program ”Sveriges värsta bilförare”.

– Jag blir förskräckt, jag vill nästan inte se det, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Vägverket.

Claes Tingvall.

I tv–programmet ”Sveriges värsta bilförare” medverkar personer som inte kan köra fast de har körkort.

Över en miljon tittare såg premiäravsnittet förra fredagen och fick se hur dessa personer försöker ta sig fram i Stockholms stadstrafik.

Tittarna kan bevittna en rad trafiköverträdelser.

Kör mot rött

Det körs mot rött. Det körs mot ickebevakade övergångsställen trots att det kommer gående. Det körs utan bilbälte. En medverkande kör mot enkelriktat med kommentaren ”Det kommer ju ingen bil”. En annan sätter igång att gasa just när en lastbil kör ut på vägen.

–Jag blir förskräckt, jag vill nästan inte se det. Här utsätter de sig själva och andra för fara. Det är nästan som att låta någon misshandla en person framför öppen ridå och sen ska man skratta åt det, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Vägverket och fortsätter:

–Hur kan en tv–kanal låna sig till det här utan att tänka igenom det på ett mer genomgående sätt?

Pelle Porseryd, projektledare för ”Sveriges värsta bilförare” säger att de sekvenser som är filmade i stadstrafik helt ligger på de medverkandes eget ansvar.

Underhållningsvärde

–Vi har egentligen bara dokumenterat dem, säger han.

Ni tvekade aldrig att göra underhållningsprogram av folk som är livsfarliga i trafiken?

–Det är så de kör helt enkelt. Det är klart att vi har diskuterat det, men det är faktiskt så att de här människorna är ute i trafiken. Samtidigt som det finns ett underhållningsvärde med programmet finns det också ett utbildande syfte – så här ska man inte göra.

Motormännens vd Maria Spetz håller inte med om att det finns ett utbildande syfte.

–Nej, det är inte så det fungerar. Det som sitter kvar är det felaktiga beteendet och försöker de utbilda så når de inte fram, säger hon.

Läs mer:

Josefine Elfström,Pontus Hammarlund