– Lättsamt och trevligt – Nej, trist!

Aftonbladets Jan-Olov Andersson och Olivia Svenson tvistar om ”På spåret”

Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget/SVT
Programledaren Ingvar Oldsberg och domaren Björn Hellberg med Tomas Ravelli, Suzanne Axell, Katarina Mazetti och Stefan Holm.
TV

På lördagskvällen vinkar stinsen igång den sextonde säsongen av SVT:s frågesport ”På spåret”.

Tillbaka är förstaklasskupén och dressinen – och inte minst den allvetande domaren Björn Hellberg.

– Det är inte så fräscht, men det är en typ av program som inte ska ändras så mycket, säger Aftonbladets tv-recensent Jan-Olov Andersson.

Foto: Gustav Mårtensson
Aftonbladets Jan-Olov Andersson gillar ”På spåret.”

”På spåret” är en av SVT:s riktiga långkörare och har lockat i snitt ungefär 2,3 miljoner tittare varje avsnitt de senaste åren.

Här listar Aftonbladets Jan-Olov Andersson skälen till varför du ska bänka dig i tv-soffan i kväll.

Programidén

– Frågelekar är alltid mer eller mindre populära och det är lättsam, trevlig stämning i studion.

– Det är inte så fräscht, men det är en typ av program som inte ska ändras så mycket.
Thomas Ravelli visar sig vara bättre på fotboll än geografi

Frågorna

– Nivån på frågorna är perfekt, ofta kan man själv inte riktigt svaret men nästan. De bästa som tävlar är oftast lite bättre än man själv är. Man kan sitta och tävla mot deltagarna och det tror jag att folk tycker om.

Deltagarna

– De har hittat en bra blandning av deltagare som folk känner igen och som också är hyfsat allmänbildade. Och man får se andra sidor av folk, till exempel OS-guldmedaljören Stefan Holm som tar kål på myten om att elitidrottsmän inte är mer än hoppa höjd eller springa fort.

Björn Hellbergs återkomst

– Han är mest känd som tennisorakel och deckarförfattare men han är förmodligen en av landets mest allmänbildade människor. Han förgyller ju allting. När han rättar svaren har han alltid någon liten kufisk anekdot, om sånt där som ingen har någon aning om att det existerar. Han är rolig på ett väldigt torrt sätt.

Tävlingen

– Det är en frågelek där det betyder något vem som vinner. De går ju vidare till en final, till skillnad från i ”Så ska det låta”, ”Timeout” och andra program. Där är tävlingsmomentet helt onödigt, för ingen bryr sig om vem som vinner, inte ens de som deltar.

Det här kan du se fram emot i första avsnittet

– Utan att avslöja för mycket kan jag säga att Thomas Ravelli visar sig vara bättre på att spela fotboll än på geografi. Jag tror att han somnade till lite på lektionerna i skolan.

…och därför ska du INTE titta

Olivia Svenson, till vardags reporter på Klick!, är inte lika förtjust i Ingvar Oldsberg & Co.

Mikael Ström