”Magda” åter i spåret

Förra skidskyttedrottningen ny tävlande hos Oldsberg

Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget/SVT
Magdalena Forsberg tävlar tillsammans med Adde Malmberg i årets ”På spåret”.
TV

Sex debutanter tävlar i höstens omgång av ”På spåret”.

En av dem är före detta skidskyttestjärnan Magdalena Forsberg.

– Det är väldigt spännande och lärorikt, säger hon.

Foto: malin bonde

Det är dags för avgång för ”På spåret”, den populära frågesporten som lockar så många tittare. På lördagarna intas dressinen och förstaklassvagnen av deltagarna, en blandning av gamla rutinerade resenärer och nykomlingar.

De nya är före detta skidskytten Magdalena Forsberg, förre fotbollsmålvakten Thomas Ravelli, programledaren Katti Hoflin, författaren Anders Jacobsson, författaren Katarina Mazetti och ståuppkomikern Måns Möller.

Som tidigare ställer Ingvar Oldsberg frågor om olika resmål och det gäller svara rätt så fort som möjligt för att få ihop så många poäng som möjligt. En spännande utmaning, tycker Magdalena Forsberg.

– Det är jätteroligt att få vara med. Och lärorikt. Det är inte lätt när man sitter där och ska svara på frågorna, inte som hemma i soffan där man alltid är så duktig (skratt), säger hon.

Hon tävlar tillsammans med Adde Malmberg.

– Han har ju varit med förut och är jätteduktig, det är bra med lite rutin eftersom jag är total nybörjare på det här. Det är roligt men tufft och jag tycker vi kompletterar varandra bra.

Många tittare lär hålla tummarna när Magdalena ger sig ut på spåret igen. Det är några år sedan sist, då hon var en av våra mest folkkära idrottsstjärnor och skidskyttedrottning. Hon är sexfaldig guldmedaljör i VM, hon har vunnit två OS- brons, hon har fått Jerringpriset för årets bästa idrottsprestation fyra gånger och en lång rad andra utmärkelser.

Hon slutade tävla 2002 när hon fortfarande var på toppen av sin karriär, men hon slutade inte synas i tv för det. Våren 2003 såg vi henne i ”Mera Magda” där hon provade på olika sporter och äventyr, förra året var hon programledare i ”Sportsverige” med Micke Leijnegard och under vintersäsongerna kommenterar hon skidskytte i tyska kanalen ARD.

Vad gör du mer nu för tiden?

– Jag får ofta den frågan. Jag gör lite av varje, jobbar med en del av mina gamla sponsorer lite och är ute och föreläser, om erfarenheter från tiden som elitidrottare.

Genom jobbet som kommentator håller hon kontakten med sporten och ute på tävlingarna träffar hon både gamla tränare och kompisar.

– Det är fortfarande jättekul att titta på skidskytte. När jag är ute och jobbar ser jag det ju på plats, annars är det en fantastiskt spännande tv-sport. Jag försöker se så många tävlingar jag kan, det är förstås högtidsstunder för mig.

– Hon tycker att framtiden ser lovande för det svenska skidskyttet.

– Ja, Anna Carin Olofsson tog ju silver på VM förra året.

– Hon har utvecklats ännu mer i år och vi har stora förhoppningar på henne. På herrsidan har vi ett bra stafettlag på gång, men också chanser till en individuell topplacering.

Händer det att du plockar fram skidorna?

– Ja, vi har skogen inpå knuten där hemma så det är bara att kliva utanför dörren och åka.

Hur håller du dig i form annars?

– På sommaren tycker jag om att jogga och cykla mountainbike. Jag gillar inte att stänga in mig på ett gym och träna. Det vill jag göra ute i naturen.

Hon är mycket ute i naturen på fritiden också, med familjen. Ett intresse hon och hennes man har gemensamt är jakt. De har en jakthund som får följa med när de jagar fågel.

– Oftast får man ju inte skjuta något, men det är skönt att komma ut. Vi brukar vara med på älgjakten också, men i år har vi inte kommit iväg än. Dessutom börjar det dra ihop sig mot skidskyttesäsongen.

– Tävlingarna börjar i slutet av november, med premiären i Östersund, och slutar i mars, i Oslo. Jag är på ungefär varannan tävling. Så det blir en del resande.

Reser du mycket privat också?

– Inte lika mycket som när jag tävlade förstås, men jag tycker om att se nya platser.

Vad har du alltid med dig på resan?

– Löparskor och kläder så jag kan ge mig ut och jogga. Det tycker jag är bra att kunna göra när man är borta några dagar i en ny stad. Det är mysigt att springa på morgonen innan frukost och ett bra sätt att se lite av stället man är på.

Har du glömt nåt viktigt nån gång?

– Ja, när jag skulle tävla i världscupen och vi åkte från ett ställe till ett annat. Efter fem minuter kom jag på: Oj, jag glömde geväret. Men det var inte så långt så vi kunde hämta det.

Har du något favoritresmål?

– Dolomiterna i norra Italien gillar jag verkligen. Det är vackert, med fantastisk natur och god mat. Jag har tävlat mycket där, och cyklat mountainbike. Vandra är nog härligt också.

Marléne Hellman