Oldsbergs krav: flytta ”På spåret”

Vill tillbaka till fredagarna för att göra en ny säsong

1 av 3 | Foto: Rolf Andersson
"En klar felsatsning" Ingvar Oldsberg kräver att ”På spåret” flyttas tillbaka till fredagarna. Programmet har tappat hälften av tittarna sedan november 2005. ”Det var en klar felsatsning att flytta programmet till lördagar”, säger Ingvar Oldsberg.
TV

Halva sträckan i "På spåret"-säsongen är rullad-men hälften av tittarna har tappats på vägen.

Nu kräver Ingvar Oldsberg att allt blir som förr.

-Jag vill att vi flyttar tillbaka till fredagar om vi nu ska köra det i fortsättningen, säger han.

Nypremiären av "På spåret" i november lockade nästan 2,3 miljoner tittare. I lördags följde drygt en miljon tittare Stefan Holm och de övriga tävlande i frågesporten.

-Det är inte så konstigt, det var ju nyårsafton. Men det var en klar felsatsning att flytta programmet till lördagar, säger Ingvar Oldsberg, som tycker att SVT har agerat respektlöst mot tv-tittarna genom att först ändra sändningsdag, och sedan tillfälligt flytta programmet i tablån mitt under säsongen.

"Ingvar är skrämd"

-När de har vant sig vid att det är på fredagar så flyttar man det plötsligt till en lördag, det är helt klart en nackdel, säger Ingvar Oldsberg.

Sergei Muchin, programchef för nöje i SVT Väst, håller inte med.

-Jag har ingen kommentar till det för jag tror inte att det påverkar så mycket. Sen om Ingvar är skrämd av siffrorna så får han ta det med mig om det är viktigt, så får vi se vad vi kan göra, säger han.

Inväntar tittarsiffror

En sjuttonde säsong av "På spåret" planeras redan för fullt. Ingvar Oldsberg vill invänta de kommande två lördagarnas tittarsiffror för att kunna säga var hans tittargräns går.

Vilka konsekvenser kan allt det här få för programmets framtid?

-Det kan vi först avgöra när vi har gått tillbaka till fredagarna, säger han.

Aftonbladet sökte i går kväll SVT:s planeringschef Thomas Nilsson utan framgång.

Sara Åkesson