De räddade tv-året 2005

Aftonbladets recensent Jan-Olov Andersson listar de bästa i rutan

TV

1) Kattis Ahlström

Årets tv-profil. Ledde den känslosamma insamlingsgalan för flodvågskatastrofen. Tittarnas önskekonsert. Egna projektet ”Tv-huset”. Vann tv-priset Kristallen som bästa programledare. Snacka om att lämna med flaggan i topp när hon plötsligt hoppade av för att göra något helt annat.

2) Carin Mannheimer

Regissör med fingertoppskänsla för vad som berör folk. Hennes ”Saltön” blev årets populäraste dramaserie, med närmast osannolika 2,5 miljoner tittare.

3) Mikael Marcimain

Regissör som gjorde två av årets mest omtalade tv-serier. Först grymt spännande thrillern ”Graven”, sedan otäcka verklighetstraumat ”Lasermannen”.

4) Kung Carl Gustaf

Blev plötsligt mänsklig när han tog på sig landsfaderrollen och berättade om sin egen sorg från barndomen, i samband med insamlingen efter flodvågskatastrofen.

5) Peter Magnusson

Reservkungen! Ungefär en miljon skrattade åt hans, David Hellenius och Christine Meltzers dråpligt elaka parodier på kungafamiljen i ”Hey Baberiba”.

6) Ernst Kirchsteiger

Spottade ur sig underbart målande floskler på löpande band i sina program, blev parodierad i både reklamfilmer och på scenen? klart att alla har en åsikt om Ernst.

7) Henrik Schyffert

Fortsatte att reta och roa folk. Först i ”Fyra nyanser av brunt”. Gav sedan indianer med bar rumpa ett ansikte i Melodifestivalen. Och är roligt självgod i ”Dokument: Humor”.

8) Shirley Clamp

Avundsjuka konkurrenter skyllde på hennes urringning. Men det var charmen och RÖSTEN som gjorde henne till populär gäst i alla program. Till sist fick hon ett eget, ”Folktoppen”.

9) Karin Sedig

En 60-årig narkosläkare som blev tv-hjältinna via ”Livräddarna”, dokumentärserien om gänget på en ambulanshelikopter. Stor tittarsuccé och prisbelönat.

10) Ola Lindholm

Snacka om berg-och-dalbana. Först barnens favorit med ”Wild kids”, sedan hånad för fiaskot ”Skrotslaget”, som till och med högste SVT-chefen sågade.

Årets...

Jan-Olov Andersson