Jacob i dödligt uppdrag

Säkerhetsteam övervakade på inspelnings-
platsen

1 av 2 | Foto: SVT
iskallt drama "För mig tog det väldigt lång tid att lista ut vem mördaren var", säger Jacob Ericksson.
TV

Han har länge varvat svensk action med färgglada barnserier.

Men inspelningen av "27 sekundmeter snö" liknar ingenting Jacob Ericksson tidigare gjort.

-Det fanns människor som hela tiden kollade att alla var där, säger han.

Alla har vi någon gång lekt med tanken - vad händer om hissen fastnar? I tv-aktuella "27 sekundmeter snö", vars andra del sänds i kväll, har man dragit det ett steg längre. Ett gäng skidentusiaster blir fast i en fjällstuga, ett mord inträffar och mördaren finns i gruppen.

Filmade på Kebnekajse

-Alla krackelerar på sitt sätt, det är oerhört intressant, säger huvudrollsinnehavaren Jacob Ericksson.

Serien, som utspelar sig 1939, spelades delvis in på Kebnekajse. Ett speciellt team, som hela tiden hade kontroll över skådespelarna, såg till att inga olyckor inträffade.

Fjällvana ersättare

- Det var någon gång vi skulle klättra upp på någon kulle dit några tagit med sig pulkor för att åka ner på, men det fick vi inte göra. Och det var nog bra, det finns ju farliga stup där och man kan faktiskt frysa ihjäl på fem minuter, säger han.

De allra mest extrema stormscenerna fick inte ens skådespelarna spela in själva, i stället fick de hjälp av ett gäng fjällvana ersättare.

Klassisk final

-Vi fick tyvärr inte vara med på det, men när man väl kom dit och det var 30 - 35 grader kallt och snålblåst så var man rätt nöjd över att det redan var gjort. Man är inte så tuff då alltså, säger han.

Serien, som är en klassisk pusseldeckare, kommer givetvis att presentera en lösning på mordet under dess sista minuter.

- Alla lägger ju pussel på olika sätt. För mig tog det väldigt lång tid att lista ut vem mördaren var, men man får veta vem det är på slutet.

Sara Åkesson

ARTIKELN HANDLAR OM